Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vikariestoppet på skolorna i Sundsvall över – nu är ekonomin räddad

Vikarie- och inköpsstoppet räddade skolornas budget.
Barn- och utbildningsnämnden har dragit ner kostnaderna med omkring 13 miljoner.
– Alla som jobbat med det här ska ha en eloge, säger João Pinheiro (S).

I september drogs skolorna och förskolorna i Sundsvall med ett rejält underskott. Enligt prognoserna skulle 14,9 miljoner kronor fattas i slutet av året, och politikerna ansåg att någonting måste göras.

Då införde barn- och utbildningsnämnden ett inköps-, anställnings- och vikariestopp för att vända det utsatta ekonomiska läget. Besparingen skulle ge 15 miljoner kronor.

Besparingen kritiserades hårt, av den borgerliga oppositionen och av personal på skolor och förskolor som ansåg att de skulle få svårt att klara jobbet utan vikarier.

Men nu är det nytt år, vikariestoppet är över och politikerna har räknat ut vad stoppet gav för effekt.

– Det har gått riktigt bra, säger João Pinherio (S), barn och utbildningsnämndens ordförande.

Det förväntade underskottet på 15 miljoner kronor har krympt till två miljoner. Vilket är helt acceptabelt, enligt João Pinheiro:

– Det är ju inga pengar i sammanhanget. Vi har en budget på 1,8 miljarder så två miljoner minus kan vi klara.

Målet har nåtts genom att skolorna har dragit in på inköp, nyanställningar och vikarier. Men troligen också genom en större allmän medvetenhet ute på skolor och förskolor om att man måste spara för att klara ekonomin.

– Nu är vi inne i ett nytt budgetår och jag hoppas att alla kan ta med sig den här ökade medvetenheten om de ekonomiska målen under 2016. Vi har de pengar vi har och allt betalas med skattemedel, säger João Pinheiro.

Läs också:

Vikariestoppet inom skolan gav effekt