Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vikariestoppet upphör vid årsskiftet: "Funkar inte i verkligheten"

Införandet av vikarestopp i barn- och utbildningsförvaltningen fick stor uppmärksamhet.
Vid årsskiftet upphör stoppet, enligt ett förvaltningsförslag.
Nu ställer sig politikerna bakom förslaget.

Annons

Läs också : Tufft sparpaket drabbar skolan.

Den ekonomiska prognosen för barn- och utbildningsnämnden pekar fortfarande mot ett underskott på 15,7 miljoner kronor. Ännu går det inte att se några effekter av åtgärderna med vikarestopp, anställningsstopp och inköpsstopp

– Förvaltningen har inte fått fram några siffror ännu utan det släpar fortfarande efter. Vi är övertygade om att resultatet kommer att förbättras rejält, säger João Pinheiro (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Förvaltningen tar i sin månadsrapport upp saken och menar att anledningen till att effekterna av inköpsstoppet uteblivit handlar om en eftersläpning av fakturor.

– En stor del av inköpen som betalas i oktober gjordes i september, innan köpstoppet infördes, säger Lars Karlstrand tillförordnad skoldirektör

När stoppet infördes fanns det ingen tidslängd angiven i beslutet. Nu föreslår alltså förvaltningen att stoppet ska upphöra att gälla vid årsskiftet.

– Det tänker vi följa. Om vi hade sett effekterna tidigare så var vår plan att vi skulle ha tagit bort det tidigare. Nu kan vi inte göra det och då blir det kvar till senast årsskiftet, säger João Pinheiro.

Tycker du fortfarande att det var rätt beslut att införa det?

– Ja. Om vi inte hade infört det hade vi haft en situation där vi under två månader fått leva med diskussioner att vi inte klarar av att sköta skolans ekonomi. Nu ska vi se till att ha en bättre kontroll över vår ekonomi så att vi inte hamnar där igen.

Oppositionen är positivt inställd till att stoppet försvinner.

– Det är bra. Vi ville inte ha något stopp och det funkar inte i verkligheten. Vi har nog aldrig fått så mycket mejl som i det här ärendet. Anställda har beskrivit hur de nästan stressat ihjäl sig, säger Elin Nilsson (M).

På nämndsmötet under onsdagen kommer ett beslut i frågan.