Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktig för landsbygden

Energimyndigheten har fastslagit att vindkraftsutbyggnaden i Sverige varit en vinstaffär för både hushåll och företag. Mer elproduktion i systemet sänker elpriset. Fagerström och Törnvall i ST 7 juli tycks inte vilja känna till detta utan påstår att vindkraften är dyr helt utan hänvisning. Att vindkraft är det energislag som byggs ut snabbast i världen och som nu ger stora investeringar i Västernorrland beror förstås på att det är en god affär.

Satsningar på förnybar energi är en stor möjlighet för landsbygden. Det är därför som även LRFs ordförande Helena Jonsson nu ställt sig bakom målet om 100 % förnybar energi. Strömsund i Jämtland som idag har Sveriges största vindkraftspark lyckades vända en negativ ekonomisk utveckling tack vare den framtidsinriktade satsningen på vindkraft.

Inom EU beräknas det till år 2020 finnas över 500 000 jobb inom vindkraftsbranschen enligt EWEA. Vi i Miljöpartiet vill att Sverige och Västernorrland tar del av dessa viktiga gröna jobb. I Tyskland som ställt siktet mot förnybar energi har många bönder idag hälften av sina intäkter från vindkraft och solenergi.

Fagerström och Törnvall svarar inte på frågan vilken energi de vill se i framtiden när dagens gamla kärnkraftverk måste avvecklas av åldersskäl. Förutom kostnad är miljöpåverkan och avtryck till framtida generationer avgörande när Miljöpartiet fastslår målet om 100 % förnybar energi. Vindkraftens spår växer igen på några år när den är uttjänt. Kärnkraften lämnar ett avfall som är farligt i 100 000 år. Sverige bör som Danmark anta målet om ett helt förnybart energisystem.

Amanda Lind, språkrör (MP) Västernorrland

Mattias Näsman, språkrör (MP) Västernorrland

Lise Nordin, riksdagsledamot (MP), energitalesperson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel