Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktig månad för hopplandslaget

December blir en ödesmånad för svensk ridsport. Rolf-Göran Bengtsson och de övriga i hopplandslaget måste samla ytterligare rankingpoäng för att få en fribiljett till nästa års superliga.

Sverige blev åtta och sist i årets superliga som vanns av Tyskland. Inför nästa år vill internationella ridsportförbundet (Fei) utöka ligan till tio nationer för att bredda sporten. Förutom de redan klara Tyskland, Storbritannien, Holland, Belgien, Irland, USA och Schweiz delar man ut tre extraplatser. Och det är en av dessa platser som Sverige jagar.

För att plocka ut de tre nationerna räknar man ihop de fyra främsta på den senaste världsrankingen som blev klar i onsdags.

Just nu har Sverige den där tredjeplatsen med 4 919,11 poäng, blott 17 poäng före Italien (4 901,50) och 266 poäng före Brasilien (4 653,13). Kanada (8 281,83 poäng) och Frankrike (8 037,50) är redan klara.

OS-silvermedaljören Rolf-Göran Bengtsson stod över Stockholm horse show i Globen förra helgen för att satsa allt på världscupen i Geneve nästkommande helg. Många viktiga poäng står på spel, både för hans fortsatta individuella satsning på världscupen - och för landslaget.

– Flera av oss har tävlat flitigt i höst, allt med tanke på att försöka fixa så många rankingpoäng som möjligt. Det är väldigt viktigt att få tuffa tävlingar i samband med superligan, nödvändigt för att vi ska kunna konkurrera i EM nästa år, säger Linda Heed, som blev bästa ryttare i Stockholm horse show i Globen.

Förutom världscupen i Geneve återstår tävlingar i bland annat München, Porto, Frankfurt, La Coruna och London.

En lätt rivning kan avgöra Sveriges öde. . .