Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktig seger för Damkronorna – Boork: "Allt talar för att vi nu är direktkvalificerade för OS"

Huvudfokus för Damkronorna under ishockey-VM har legat på att säkra en biljett till OS.
Nu verkar målet av allt att döma ha infriats.
– Jag vill inte rista in det i sten men allt talar för att vi är direktkvalificerade för OS nu, säger förbundskapten Leif Boork.

Läs även: Damkronorna gruppsegrare efter tre raka segrar i ishockey-VM – nu väntar Ryssland i kvartsfinalen

Minst en poäng var vad som behövdes för Sverige i den avslutande gruppspelsmatchen mot Schweiz för att säkra gruppsegern.

Inte bara gruppsegern stod på spel – utan även en garanterad plats till OS i Pyeongchang, Sydkorea 2018. Något som varit ett uttalat huvudfokus för Damkronorna under hockey-VM.

Vid ställningen 1–1 blev det därför högdramatiska slutminuter mot just Schweiz, som i händelse av en seger under ordinarie tid skulle smita förbi Sverige både i tabellen och i poängräkningen för spel i OS.

– De sista tio–tolv minuterna spelade vi lite grand på resultatet, för gruppsegern och spel i OS, säger Leif Boork när vi når honom på telefon i kanadensiska Kamloops en stund efter slutsignalen.

Schweiz tog ut målvakten i ett sista försök att få in en segerpuck men Sverige redde undan stormen och kunde hålla 1–1 efter ordinarie matchtid. Därefter lade Damkronorna även beslag på bonuspoängen efter att Anna Borgqvist blivit enda målskytt i straffavgörandet.

En seger som innebär att Sverige ställs mot Ryssland i kvartsfinalen men alltså även att OS-biljetten högst troligt är säkrad.

– Det är en väldigt komplicerad räkning av poäng men vi har gjort en egen räkning här efter matchen och fått klarhet i att vi nu är före Schweiz, säger Leif Boork och tillägger:

– Jag vill inte rista in det i sten men allt talat för att vi är direktkvalificerade för OS.