Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktig seger för Svante Johansson

Fem ryttare tävlade om en bil i förstapris. Då satte Svante Johansson alla på plats i omhoppningen i Grand Prix med Saint Amour.
– Mycket roligt och väldigt viktiga rankingpoäng, sade Johansson.

Svante Johansson och hans häst Saint Amour har haft en makalös utveckling under hösten. Det har blivit tredjeplatser i GP-tävlingar i Hannover och belgiska Moorsele. På söndagen besegrade de alla i en spännande omhoppning under Stockholm horse show i Globen.

Svensken var den ende felfria av fem ryttare i en spännande omhoppning.

John Whitaker var sist ut i omhoppningen och låg på samma tider som Johansson, men brittens häst Utah van Erpekom rev sista hindret.

– Bra för mig förstås och viktiga poäng med tanke på världsrankingen. Sverige har ju bara en plats i världscupen och den ska Rolf-Göran Bengtsson givetvis ha. Men det är problem för mig och andra landslagshoppare att hitta tävlingar. Jag har ingen aning om vad jag gör de närmaste månaderna, det är olyckligt och frustrerande, säger Johansson till TT.

Sverige åkte ur superligan men internationella ridsportförbundet (Fei) ändrar tävlingsformen till nästa år och ger de tre högst rankade länderna varsin friplats. Man räknar de fyra bästa ryttarna på världsrankingen och innan helgen var Sverige tredje bästa nation.

– Det är oerhört viktigt att vi får tävla i superligan. Förutom nationshoppningen så ger det oss platser i Grand Prix. Vi har ju ett EM nästa år och för att lyckas där behöver hästarna vara med och tävla i tuffast möjliga konkurrens, säger Johansson.

Svante Johansson har haft Saint Amour i tre år hemma på Månsgården utanför Varberg. Men han sänder en tacksamhetens tanke till tränaren Peter Markne, som även tränar Malin Baryard-Johnsson.

– Peter har hjälpt mig och hästen otroligt mycket. Han föreslog att vi skulle försöka få upp huvudet lite på Saint Amour och det hjälpte verkligen. Det är en topphäst som har framtiden för sig.

Linda Heed kom på tredjeplats med Touch. I fredags vann hon en 1.40-hoppning med samma häst och Heed blev därmed bäste ryttare under helgen och fick en ny bil i pris.

– Jag är jättenöjd med helgen. Touch har kapacitet att vara med dom bästa och har tagit tre internationella segrar i år. Men han behöver mer styrka och rutin, sade Heed.

Legendaren John Whitaker fick med sig en bil sedan han vunnit lördagens GP-tävling med Utah van Erpekom. Han såg inte alltför besviken ut sedan han missat segern på söndagen på sista hindret mot Svante Johansson.

– Man vill ju alltid vinna, men jag har vunnit 85 bilar (!) tidigare, sade hopplegendaren och skrattade.