Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktigt att apoteken blir kvar i glesbygden

I juli nästa år kan apoteksmonopolet vara bort.
Det är viktigt att vi får behålla apotek ute på landsbygden, säger Magdalena Flemström, centerns oppositionsråd i Ånge.

Regeringen har planer på att avreglera apoteksmarknaden i landet. Men signaler finns om att den som planerar att köpa ett apotek i en stad även måste köpa flera apotek och i olika delar av landet.

Tanken med det är att rädda apotek i glesbygden.

Regeringens lagrådsremissär nästan klar. I lagrådsremissen föreslår regeringen att större delen av Apoteket ska bli kvar i statens ägo. Hur mycket som ska säljas är oklart. Även apoteksombuden ska finnas kvar och vara knutna till Apoteket AB där läkare och läkemedelstillverkare inte kommer att få driva apotek, enligt dagens Eko.Magdalena Flemström är mycket tydligt om att glesbygden måste få behålla apoteken.

Vi har två apotek i kommunen, ett i Fränsta och ett i Ånge. Båda apoteken ligger i närheten av vårdcentralerna. Och det är mycket viktigt att de finns kvar. Många äldre som besöker vårdcentralerna har nära till de båda apoteken, säger Magdalena Flemström.

Hon menar också att bilden är en helt annan i städerna.

Där har det inte lika stor betydelse om något apotek försvinner om monopolet försvinner. Eftersom det finns flera apotek. Men det känns som att vi finns på olika spelplaner för närvarande. Landsbygden spelar på en och städerna spelar på en helt annan planhalva.

Avskaffandet av monopolet är inte Magdalena Flemström helt såld på.

Jag är inte riktigt säker på att det är bra. Vi måste se till att glesbygden får leva och det kanske den inte kommer att göra. Vissa funktioner måste finnas i samhället och där måste staten ta sitt ansvar så att det även finns i glesbygden. Jag hoppas att centern centralt jobbar för att även vi ute i glesbygden ska få tillgång till apotek så att vi som bor här ska kunna bo kvar, slutar Magdalena Flemström.