Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktigt att föra statistik på "dikesförlossningar" – utan fakta osynliggörs problemen

Jag kände mig naken, utblottad och rädd, säger Sandra Sjölander från Sollefteå till media när hon beskriver sin förlossning i somras. Sandra fick svänga av E4, ställa sig på alla fyra och börja föda fram sitt barn med stöd bara av sin mamma. Vägen till sjukhuset var helt enkelt för lång.

Och Sandra är inte ensam. I media har vi kunnat läsa om en annan kvinna som tvingades föda sitt barn på en parkering till ett byggvaruhus strax söder om Stockholm. En kvinna från Stenungsund tvingades föda i ett garage efter att ha nekats att få föda på den närmsta förlossningsavdelningen på grund av överbeläggning. Det är inte svårt att förstå den växande oro som många blivande föräldrar känner inför förlossningen.

I Sverige har, det RFSU benämner som dikesförlossningar, rapporterats allt mer.

Sedan 2000 har tio förlossningsavdelningar lagts ner, nedläggningen av BB Sollefteå är ett exempel. Samtidigt som vi blivit en miljon fler och antalet förlossningar ökat med 30 procent. Allt fler gravida måste åka allt längre för att föda sitt barn.

De förlossningsavdelningar som finns kvar är för många gånger överbelastade. I storstäderna kan du bo granne med en förlossningsavdelning, men ändå tvingas föda i ett annat län på grund av platsbrist.

Hur många kvinnor som ofrivilligt föder utanför sjukhusen är det ingen som riktigt vet. I dagsläget förs det ingen statistik över det. Utan statistik och fakta osynliggörs problemen med dikesförlossningar. Hur ska vi kunna föra en diskussion om säkerhet och kvalitet i förlossningsvården om vi blundar för alla kvinnor som tvingas föda i garage, på parkeringar och i diken?

RFSU vill att man slutar osynliggöra dikesförlossningarna och ger blivande föräldrar möjligheten att välja den förlossningsenhet som ger en trygg och säker vård inom rimligt avstånd. Ge också Socialstyrelsen ett tydligt direktiv att börja föra statistik över var barn faktiskt föds i Sverige.

Den nya regeringen har i regeringsförklaringen sagt sig vilja fortsätta satsa på förlossningsvården. Det är dags att agera, barn som ska födas väntar inte.

Vi vill att regeringen presentera en strategi över hur man vill utveckla och förbättra förlossningsvården i hela Sverige. Vi vill ha tydliga besked om hur regeringen tänker säkerställa att ingen ska behöva oro sig för att behöva föda barn vid vägkanten.

Hans Linde, förbundsordförande RFSU

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel