Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktoria Tolstoy fann lugnet i Skåne

Som tioåring avgudade hon Carola. Nu, 25 år senare, släpper den hyllade jazzsångerskan Viktoria Tolstoy en skiva som knyter an till hennes ryska arv.

Trots sin Carola-förälskelse blev det småningom jazzen som lockade Viktoria in i musikbranschen. Hennes far, musikprofessorn Erik Kjellberg, spelade mycket jazz och som 19-åring spelade Viktoria in sin första skiva, mest för sin egen skull. Så när hon sedan läste recensionerna i pressen undrade hon hur de hade fått tag på hennes skiva.

Ryskt arv

Sedan hon släppte sitt första album 1994 har hon hunnit med att spela in ytterligare sju. Idén till den senaste skivan med ryskinfluerad musik gick hon omkring och bar på i flera år. Länge saknade hon dock ett bra tillfälle att ta tag i projektet på riktigt.

– Jag funderade länge på hur man skulle kunna göra det på ett trovärdigt sätt. Nu har vi tagit brottstycken ur kända ryska verk och skrivit helt nya låtar. Om man inte vet om att musiken är hämtad från till exempel Svansjön hör man kanske inte det heller, förklarar Viktoria.

Nils Landgren har producerat skivan och Viktorias sambo Rasmus Khilberg spelar trummor. Viktoria själv är supernöjd med resultatet men menar att det inte blir fler liknande projekt.

– Nej, det kändes som om "det var det". Nu vill jag göra andra saker. Fast vad det blir vet jag inte ännu.

Nils följer med

Skivan släpptes 2008 men eftersom Viktoria och sambon Rasmus fick sonen Nils i december sköt de turnén lite på framtiden. Först nu kommer de att börja turnera på riktigt. Fast någon riktig mammaledighet blev det ändå aldrig. Viktoria var bara hemma i två månader efter födseln - sedan gav hon sig ut på spelning igen. Och Nils följde så klart med.

– Vi (Viktoria och Rasmus) var fast beslutna att inte ändra på våra liv. Det finns så många som låser in sig när de får barn, sådan ville inte jag bli. Jag tror att Nils mår bra av att vara med oss när vi är ute och spelar. Eftersom vi är med båda två, finns det alltid någon som kan ta hand om honom.

Hur har du påverkats av att få barn?

– Jag hade aldrig kunnat föreställa mig den här obegränsade kärleken. Jag skulle kunna offra mig för honom på en sekund. Det är en väldigt stark känsla, plötsligt förstår jag vad andra föräldrar har menat.

Trivs med lugnet

Viktoria tycker dessutom att det har varit enklare att få barn än vad hon hade tänkt sig.

– Men så har vi ett väldigt snällt barn också, säger hon och skrattar.

I september förra året lämnade Viktoria Stockholm och flyttade ner till Skåne. Där bor hon nu med sin pojkvän Rasmus och barnen i en skånelänga i Limhamn. Hon saknar inte alls storstadspulsen utan njuter av lugnet.

– Jag trivs verkligen jättebra här, det är mysigt och lugnt. Österlen och havet är så vackert. Vi får nog av uteliv och puls när vi är ute på turné.

Maria Karlsson/TT Spektra