Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vilda västern på spelmarknaden

Annons

Med tanke på hur avgörande spelfrågan är för hästsporten och vetskapen om alla tidigare utredningar som gått i vasken kan vi inte acceptera ett nytt misslyckade. Staten måste ta tillbaka kontrollen över spelet och under kommande utredning säkerställa att ATG får möjlighet att konkurrera på lika villkor med de utländska spelbolagen utan tillstånd i Sverige.

Allt fler har fått upp ögonen för den svenska spelmarknadens haveri. Enorma pengar flyttas till utländska aktörer i skatteparadis. Det får stora negativa konsekvenser för de svenska spelbolagen, för skatteintäkterna och slår också mot konsumentskyddet och ökar spelproblemen. Runt hälften av alla samtal till stödlinjen handlar om utländska nätkasinon.

Hästnäringen är särskilt utsatt av dagens situation. På varje spelad hundralapp hos hästsportens eget spelbolag ATG går cirka 20 kronor till den svenska trav- och galoppsporten samt till insatser för hästnäringen. När det går sämre för ATG slår det direkt mot Bergsåker och övriga travbanor, mot avel och uppfödning. Det handlar om 30 000 jobb som helt eller delvis finansieras genom spel hos ATG.

Travsporten, ATG och galoppsporten har lanserat ett förslag om hur en fungerande spelmarknad bör se ut. Vi vill att alla spelbolag ska konkurrera på lika villkor. Det innebär bland annat att alla bolag får arrangera alla typer av spel, att alla betalar lika skatt och att alla följer samma regler avseende marknadsföring och produktutbud.

Lika villkor-förslaget leder till att:

• Staten får kontroll över spelmarknaden och skatteintäkterna på spel bibehålls.

• Alla spelbolag kan söka licens i Sverige med ett gemensamt regelverk.

• Spelansvar med tydligare regler minskar riskerna för spelberoende.

• Sist men inte minst. Ekonomin för trav- och galoppsporten tryggas. Med en spellagstiftning som grundar sig i lika villkor säkerställer vi en stark hästnäring som är viktig för en levande landsbygd liksom för fritidssysselsättningar och publikupplevelser.

Inom travsporten gläds vi över att civilminister Ardalan Shekarabi äntligen tagit fram direktiv till en spelutredning som i mångt och mycket har samma tänk som vårt förslag om lika villkor. Under 2018 ska vi ha ett fungerande licenssystem, säger civilministern.

Men vi är många som väntar på att en utredare ska utses och att arbetet kommer igång. Flera bedömare säger redan att det blir tufft att komma i mål 2018, och vi står därmed inför minst ytterligare tre år med den gamla regleringen som innebär att i Sverige oreglerade aktörer utanför svensk kontroll kan fortsätta hugga för sig utan att betala skatt eller ta hänsyn till marknadsföringsregler och konsumentskydd. Cirka 55 procent av svenskarnas onlinespelande sker idag hos bolag utan tillstånd i Sverige.

Det faller ett stort ansvar på våra riksdags- och kommunpolitiker som värnar om Bergsåker, travet och hästsporten att sätta tryck i frågan mot regeringen. Tre år med fortsatt vilda västern på spelmarknaden innebär fortsatt flytt av pengar från svenska spelbolag, allmännyttiga ändamål och staten till bolagen som agerar från skatteparadis. Det är uppenbart att staten måste värna om ATG och de andra svenska spelbolagens konkurrensförmåga med övergångslösningar innan ett licenssystem sjösatts. Att hänvisa till en utredning som inte ens startat är inte gott nog.

Thomas Almqvist

Ordförande för Norrlands Travsällskap

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel