Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vildriket besöker bäverfamilj: "Tänderna är sylvassa livet ut"

I slutet av 1800-talet var bävern helt utrotad i Sverige. Men så importerades två bävrar från Norge och i dag finns det runt 100 000 bävrar i landet.
Vi följer spåren efter en bäverfamilj tillsammans med vildmarksguiden Johan Henriksson.

Annons

Under 1700- och 1800-talen sjönk bävrarna kraftigt i antal i Sverige. Gnagaren var ett eftertraktat byte för jägare, inte minst för dess värdefulla päls och 1871 dödades den sista bävern i Sverige.

TV+TEXT: Här kan du se hela veckans avsnitt av Vildriket.

Det skulle dröja drygt 50 år innan människan rykte in för att reparera det som gått förlorat när man importerade två norska bävrar och planterade de i Jämtland. Under de följande åren inplanterades ytterligare närmare 80 djur runt om i Sverige av arten som vid det laget var fridlyst från jakt. Sen dess har stammen blivit större och större och i dag finns det runt 100 000 bävrar i Sverige.

Några av dem finns i Nordanstigs kommun i Hälsingland och med vildmarksguiden Johan Henrikssons hjälp kan vi följa spåren till en bäverfamilj och deras imponerande hydda.

Om du sett veckans Vildriket vet du svaret på frågan, som du hittar här . Var med och tävla om fina priser.

Undrar du hur Idun och ungarna har det just nu? Här kan du följa björnidet dygnet runt.

Vildrikets sajt hittar du fler avsnitt och inslag!