Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vildriket del 10: Därför har djuren respekt för isen

Hur vet djur när isen är tjock nog att gå på och varför korsar de isar trots att de helst inte vill?
Veckans Vildriket handlar om hur djuren beter sig när vattnet har frusit.

Annons

I veckans Vildriket står vi ute på Ljusnans frusna vatten och får lära oss om varför det är väldigt få djur som väljer att korsa det stora vattendraget.

Rovdjursexperten Benny Gäfvert förklarar att det beror på att en älv av Ljusnans storlek är en naturlig delning av landområdet och om djuren går över betyder det oftast att de flyttar till den andra sidan permanent.

Djuren har ofta en känsla för hur tjock isen är och beger sig ogärna ut på isar som är tunna, men om djuren känner sig hotade eller stressade händer det att de trotsar farorna och går ut ändå.

I vissa fall kan de bli ett fall för räddningstjänsten som kan rycka ut när ett vilt djur går igenom isen – men inte alltid. I veckans avsnitt träffar vi räddningsledaren Pär Palm i Bollnäs, som berättar om hur räddningstjänstens agerar när de får larm om att ett djur gått igenom isen och vår reporter får delta i en insats.

Har du sett avsnittet vet du svaret på veckans fråga . Var med och tävla om fina priser.

Vintern rasar ut ur våra fjällar och med den annalkande våren är frågan är hur länge som Idun och björnungarna kommer stanna kvar i idet. Missa inte chansen att titta på björnkameran , snart kan det vara för sent.

Förra veckans avsnitt av Vildriket handlade om invasiva arter, alltså främmande djur som hotar våra inhemska. Missade du programmet kan du se det här , och på Vildrikets egen sida hittar du alla tidigare avsnitt som sänts.