Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vildriket – del 3: "Skogsvildrenen utrotades från Sverige på 1800-talet"

Genom historien har människan gjort otaliga saker mot djur och natur som inte går att reparera. Men i veckans Vildriket vänder vi blickarna mot de djur som nästan utrotats, men som nu kan vara på väg tillbaka.

Annons

Skogsvildrenen utrotades från de svenska skogarna under 1800-talet och i dag kan djuret bara ses i landets djurparker. Men klövdjuret kan bli aktuellt att släppa ut i framtiden. En återutsättning av skogsvildrenen är inte bara ett tillskott till vår fauna utan också en principiellt viktig fråga, anser rovdjursexperten Benny Gävfert.

Bävern är ett lyckat exempel på återutsättning. Från att ha varit helt utrotad i slutet av 1800-talet är bäverstammen nu helt återhämtat sig i Sverige. Här följer vi spåren efter en bäverfamilj.

Tamkatten har aldrig varit utrotad i Australien. Tvärtom har arten enda sedan den introducerades i landet vuxit explosionsartat. Den här veckan berättar vår egen professor om hur det älskade husdjuret blivit ett fruktat rovdjur på kontinenten.

Om du sett veckans avsnitt vet du svaret på frågan, som du hittar här . Var med och tävla om fina priser.

Idun och ungarna är tillbaka. Dygnet runt kan du titta in i idet och se på björnarna när de sover, leker och myser sig igenom ytterligare en vinter.

Mer om Vildriket hittar du här, på Vildrikets egen sida.