Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vildriket del 5: "Blir djur kära i varandra?"

Den här veckan pratar vi känslor i Vildriket och vi ställer oss frågan om det krävs kärlek och romantik för att det ska bli ungar i naturen.

Vi börjar på Järvzoo där Benny Gäfvert berättar om vargarna som är djur som söker tvåsamheten. En hane och en hona bildar ofta familjer som håller samman länge. Men när en varghona väljer vilken partner hon ska skaffa ungar med beror det sällan på det som vi skulle likna vid kärlek, menar rovdjursexperten. Snarare tittar de på egenskaper såsom styrka och gener innan de tar beslutet att bli tillsammans.

Att bilda familj och bli tillsammans är det inte tal om när det kommer till björnar. Där kan en björnkull ha flera olika pappor och det är inte det enda sättet som björnar är speciella när det kommer till att sätta nya ungar till världen. Vi besökte Skandinaviska björnprojektet i Tackåsen för att ta reda på mer.

Om du sett veckans avsnitt vet du svaret på frågan, som du hittar här . Var med och tävla om fina priser.

Idun och ungarna är tillbaka. Dygnet runt kan du titta in i idet och se på björnarna när de sover, leker och myser sig igenom ytterligare en vinter.

Har du missat säsongens två första avsnitt av Vildriket? Lugn, du hittar alla avsnitt och massor av annat på Vildrikets egen sida.