Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vildriket del 6 – Så överlever djuren vintern

Vintern innebär en massa synliga och osynliga förändringar i naturen och i veckans Vildriket tittar vi närmare på hur några av våra vilda djur försöker anpassa sig till snön och kylan.

Annons

Vintern har slagit ut i full blom med snö och stränga temperaturer. För oss människor innebär det att vi måste skruva upp termostaten hemma och ta på oss tjockare jackor när vi går ut. Men i det vilda finns inte den lyxen. Där måste djuren i stället ställa om sina kroppar för att klara vintrarnas svåra förhållanden.

På Järvzoo visar rovdjursexperten Benny Gäfvert två olika exempel på en sådan anpassning. Han förklarar hur älgen går från löv- till barrdiet och berättar även om hur fjällräven skrudar om till en extremt vacker och köldtålig päls.

Men, förklarar djurexperten, inga av dessa smarta anpassningar är någon garanti för överlevnad under vinterhalvårets svåra förhållanden.

Ett djur som inte har några problem att överleva även i extrema temperaturer är trögkryparen. Vår professor Jonatan Borling berättar om jordens mest temperaturtåliga varelse .

Om du sett veckans avsnitt vet du svaret på frågan, som du hittar här . Var med och tävla om fina priser.

Idun och ungarna är tillbaka. Dygnet runt kan du titta in i idet och se på björnarna när de sover, leker och myser sig igenom ytterligare en vinter.

Har du missat säsongens två första avsnitt av Vildriket? Lugn, du hittar alla avsnitt och massor av annat på Vildrikets egen sida.