Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vildsvin fångat på film i Ånge kommun – vittnena: "Den betedde sig konstigt"

I söndags när Arne och Laila Prenell var på väg hem till Kälen i Ånge kommun efter att ha handlat mat i Fränsta fick de se något ytterst ovanligt för att vara i Västernorrland. Ett vildsvin blockerade vägen två kilometer ifrån deras hus.

Annons

TV: Vildsvin filmat i Kallbäcken, Ånge kommun.

Vid 15-tiden på söndagen bromsade paret Prenell in två kilometer ifrån deras bostad i Kallbäcken när ett stort vildsvin blockerade vägbanan på Finstavägen.

– Vildsvinet betedde sig konstigt, verkade orädd, men sprang sedan upp i slänten och det var då jag fiskade upp mobilen och vevade ner rutan för att filma, säger Laila Prenell.

Det var inte första gången som paret Prenell sett vildsvin ute i det fria, men däremot första gången sedan de flyttade från Skåne till Västernorrland.

– När vi bodde i Skåne var det en mycket mindre ovanlig syn. Vi är båda jägare och där nere jagas det mycket vildsvin. Men sedan vi flyttade till Kallbäcken har vi bara jagat älg, rådjur och fågel, säger Arne Prenell.

När paret började filma befann sig djuret bara cirka tre meter ifrån dem, men någon rädsla infann sig aldrig varken hos vildsvinet eller de vana jägarna.

– Vi satt kvar i bilen men inte av rädsla. Vi hade lika gärna kunnat gå ut med, men jag ville bara snabbt få med den på film, säger Laila.

Hon berättar att det här vildsvinet inte är det enda som de senaste dagarna setts i trakterna. För några dagar sedan sköts ett vildsvin som hade gått runt i ett bostadsområde och fler vildsvin ska ha setts kring Munkbysjön.

– Att gå i närheten av bostäder är inte ett normalt beteende för dem, och det hade den som sköts gjort och även den vi såg var ju bara två kilometer från vårat hus, säger Laila.

Hon betonar:

– Vi är inte rädda på det sättet, eftersom de är väldigt skygga djur. De går inte till attack oprovocerat, utan bara om man skadeskjuter dem eller om det är suggor som har kultingar, säger Arne.

De paret Prenell däremot oroas över av erfarenhet sedan tiden i Skåne är att vildsvinen ska böka upp byns trädgårdar.

– Har man trädgårdsland eller stora rabatter finns ju risken att de bökar sönder dem i jakten på mask och rötter, säger Laila.

Paret Prenell tycker att vildsvinet de såg betedde sig så konstigt och tamt att de misstänker att djuret rymt från ett vilthägn i något annat län.

– Helt vilda vildsvin hade stuckit när de sett människor, men den här stod bara kvar, säger Arne.

Eftersom både Arne och Laila är jägare är de dock inte oroliga för att vildsvinen ska förstöra deras stora trädgård:

– Vi är ju jägare båda två så ser vi den igen så skjuter vi, om den inte har kultingar förstås, säger Laila.