Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viljan verkar finnas – så varför händer inget med stafettkostnaderna?

När vi tar del av de ständigt återkommande rapporterna om hur sjukvårdens budget undergrävs av ökade kostnader för hyrpersonal, så måste vi ställa oss frågan: Vad görs för att komma åt roten till det onda: bemanningsföretagen? Under flera år har vi hört SKL (Sveriges kommuner och landsting) basunera ut att något måste göras för att komma till rätta med det horribla faktum att landstingens knapra budgetar urholkas å det grövsta av kostnader för dyr, inhyrd personal – men inget händer. Även ledande politiker i vårt landsting påstår sig vilja minska stafettandet – men kostnaderna bara rusar i höjden.

Så, vad görs? Konkret?

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Vi har tidigare föreslagit, att det borde vara rimligt och fullt möjligt att exempelvis ta reda på vad som blivit av alla de sjuksköterskor som lämnat sina jobb bara i vårt landsting under senare år – hundratals och åter hundratals. Erbjud fasta tjänster, möjligheter att påverka arbetstider, arbetsmiljö, återkommande utbildning så man utvecklas i jobbet med mera. Givetvis ska samma upplägg gälla även för den tappra personal som jobbat kvar under dessa otroligt tuffa år i vården.

Återanställ och nyanställ undersköterskor. Att kasta ut denna yrkeskategori i den utsträckning som gjordes under krisåren 2008–2009 har straffat sig mer än nog – förutom att det är en skymf mot alla duktiga, oumbärliga undersköterskor.

Satsa på primärvården, den första vårdinstansen, vars utbyggnad och utveckling tog stopp någon gång under 80-talet. Helt förfelat och bidrar till att vi har en alltför sjukhusfokuserad vård i vårt land jämfört med flera grannländer, även om vi har på tok för få vårdplatser på grund av alla nedskärningar.

Det måste bli ett slut på snålbudgetar i landets landsting/regioner. Sverige är rikare än någonsin – BNP (bruttonationalprodukten) bara stiger – men fördelningen av landets samlade rikedomar blir allt skevare, och klassklyftorna ökar i stället för att minska.

Den feministiska utrikespolitiken, som salufördes när den nuvarande regeringen tillträdde, resulterade i en upprustning av krigsmakten och ett närmande till ett aggressivt Nato. Inte vad de flesta ser som feministiskt, antar vi. En rejäl upprustning av sjukvård och äldreomsorg, en arbetsmarknad dominerad av just kvinnor, med fokus på vårdkvalitet, höjda löner, arbetsmiljö och utveckling – det skulle möjligen kunna kallas en feministisk politik – men främst en humanistisk.

Tag kontrollen över vården genom att förbjuda bemanningsföretagen. Vård och omsorg ska vara i offentlig regi, med större inflytande för de anställda. Och skär ned på administrationen.

Elisabeth da Cruz

Lärare

Eva Rudström

Pensionerad distriktssköterska

Monica Stenberg

Vårdlärare

Peter Tjernberg

samordnare

Kommunistiska Partiet i Västernorrland

Läs även:

Fler ortopeder har lämnat – landstinget har svårt att se samband

Landstingshuset skulle bli ett utmärkt hotell – ut med lågpresterande tjänstemän och politiker

Min Floridaresa blev en weekend på Sundsvalls sjukhus – en eloge till personalen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel