Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vilka bromsar och varför?

Äntligen tog Timrås socialdemokrater modet att gå emot Ångermanlands starka (S)-pakt och rösta för ett stärkt Sundsvalls sjukhus, samt att nedgradera Sollefteå och Örnsköldsvik till mindre "närsjukhus".

Ove Öst, ST:s journalist, imponerar också med sina artiklar. Tack för det Ove.

Även Sundsvalls socialdemokrater har nu valt att följa Timrås krav till landstinget om sjukhusfrågan. Bra.

Nästa fråga är Stornorrland. I förra veckan påstod SVT Norrbotten att Sundsvall är favorit till ny residensstad eftersom Umeå förklarat sig nöjda med att ha regionsjukhuset.

Observera att det är Norrbotten/Luleå SVT som påstår detta. Vad är det som säger att Härnösand, Östersund eller Luleå är bättre än Sundsvall? Rada upp dessa argument på ledarplats i ST. En helt ny länsstyrelse skulle vitalisera hela Norrland.

Marcus Bohlin, ledarskribent på ST, sågar just Sundsvall vid fotknölarna i en av sina ledare.

Varför så tyst om Sundsvalls stora chanser som ny residensstad? Ingår inte detta i våra politikers och näringslivets roll?

Den mycket viktiga universitetsfrågan ska också upp på bordet. Sundsvall/Timrå ska, och måste, utmana Östersund, Härnösand och Luleå på allvar. Denna chans kommer inte tillbaka de närmaste 200–300 åren. Tänk på det.

Långsynt

Svar direkt:

Jag skriver inte i min krönika att Härnösand, Östersund eller Luleå nödvändigtvis skulle vara bättre regionhuvudstäder än Sundsvall. Vad jag däremot för ett resonemang om är att makten i en region av den geografiska omfattning som nu är på gång måste decentraliseras. Det skulle då handla om att sprida gracerna så att inte allting hamnar i de relativt konkurrenskraftiga orterna längs kusten. Detta är inte att ”Såga Sundsvall vid fotknölarna”.

Vad insändarskribenten menar med den viktiga universitetsfrågan vet jag inte, men jag håller med om att Mittuniversitetet är viktigt för mellannorrlands konkurrenskraft. Mittuniversitetet har redan fattat beslut om att avveckla sin verksamhet i Härnösand och det är på god väg att verkställas. Jag tror inte att Norrland skulle tjäna på att verksamheten i Östersund också avvecklades, om det nu är något sådant som avses.

Marcus Bohlin

Politisk redaktör

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel