Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vilka väljare representerar du Susanne?

Sveriges riksdag ska representera hela befolkningen – unga, medelålders, pensionärer, studerande, arbetande från både privat och offentlig sektor. Det är varje enskilt partis ansvar att se till att de har representanter som återspeglar Sverige.

Varför? För att riksdagen består av 349 människor som ska ta ansvar för 9 000 000 människor.

ST skrev den 1/11 om att samtliga Västernorrlands riksdagskandidater ställer upp för omval 2014. Till den artikeln uttalade sig Susanne Eberstein (S), riksdagsledamot sedan 1994, med att gå emot sin partilinje - som säger att fler unga förtroendevalda behövs - genom att säga: "Jag tycker inte det är något värde i att pressa in ungdomar när de är 18-19 år. Det är någon underlig romantik att ungt är vackert och bäst."

Till skillnad från Susanne anser inte jag att det ena utesluter det andra. Det stämmer att pensionärer behöver representanter i riksdagen, men vad är det då som gör att de som studerar eller precis ska in på arbetsmarknaden inte gör det?

Egentligen handlar det inte om ålder som en siffra utan om att ha människor som befinner sig på olika stadier i livet.

Susanne säger även att det är viktigt att ha erfarenhet från politiken på hemmaplan och från arbetslivet. Jag är själv ung riksdagskandidat och jag ser det inte som att jag är "inpressad" utan som att jag blivit nominerad av partiet för att jag bidrar med bra tankar och idéer. Jag har erfarenhet från kommunpolitiken i Sundsvall samt från arbetslivet - både offentlig och privat sektor. Därmed anser jag att jag representerar en stor del av Sveriges befolkning.

Vilka väljare representerar du, Susanne?

De som har suttit i riksdagen i två decennier?

För även då du har uppnått pensionsålder så har du ju inte levt som en pensionerad.

Att få in unga människor på förtroendeposter handlar inte om att "jämna ut bara för att". Det handlar om att ge Sveriges unga invånare förtroende för politiken och att ha förtroendevalda som sett skolsystemet inifrån under de senaste åren. Jag verkar aktivt för att få mer ung representation i politiken. Detta utesluter givetvis inte att vi även ska välja in pensionärer, och människor i medelåldern.

Att vara ung är något vackert, att vara pensionär är något vackert men att ha suttit 19 år i riksdagen och ta avstånd från att en hel ny generation kommer in är dessvärre inte vackert.

Elin Nilsson (M) Riksdagskandidat som föddes två år innan Susanne Eberstein valdes in i riksdagen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel