Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vilken elevsyn har egentligen regeringen?

Alliansregeringen föreslår nu ännu en betygsreform – den här gången att betyg ska införas redan från fjärde klass. Det menar vi i Miljöpartiet är fel väg att gå. Vi anser att det handlar om vilken människosyn, elevsyn och i grunden vilken pedagogisk grundsyn du har. Du måste ställa dig frågan;

· Tror du att alla barn föds med en vilja och motivation att lära? Tror du att denna vilja och motivation är möjlig att bevara? Tror du därför att varje enskild elev bäst uppnår sina och läroplanens mål genom att, tillsammans med lärare och föräldrar, utarbeta en strategi för lärande byggd på dialog, inre motivation, förtroende, tillit och ansvar?

eller ...

· Tror du att barn ej föds med en naturlig vilja och motivation att lära? Tror du därför att skolan behöver utarbeta en strategi som bygger på den enskilde lärarens och lärobokens uppfattning om vad eleven behöver lära sig? En skola som är beroende av att ägna mycket tid åt prov, kontroll och inspektion.

Den väg du väljer avgör din uppfattning om hur skolans verksamhet skall utformas. Det blir inte mer kunskap för att man mäter oftare. Lösningen på skolans utmaningar ligger inte i ännu fler ogenomtänkta reformer. Den ligger i att varje elev ska få tillräckligt stöd och att ge lärarna mer förtroende och bättre arbetsvillkor. Duktiga lärare har inget stort behov av redskap som betyg, tester, kontroll och inspektion. Deras elever uppnår ändå goda kunskapsresultat men dessutom stark självkänsla och självförtroende. Miljöpartiet vill se en skolverksamhet som bygger på den enskilde elevens förutsättningar och motivation att lära, på dialog, förtroende, tillit och ansvar. En skolverksamhet där varje enskilt barn känner sig lyckad utifrån sina förutsättningar och känner; Jag duger, som jag är.

Göran Hådén, 1:a på MP:s riksdagslista

Maria Algotsson, 2:a på MP:s riksdagslista

Amanda Lind, Språkrör, MP Västernorrland

Sture Norlin, Språkrör, MP Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel