Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vilken välfärd kan man förvänta sig som nyanländ?

Vad har man rätt till som nyanländ i Sverige? Står de svenska välfärdssystemen öppna för alla som befinner sig i Sverige för en längre tid än bara en tillfällig semestervisit?

Moderaterna – partiledaren Anna Kinberg Batra och partiets ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson – lyfte på onsdagen frågan i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Partiets svar är att den som har ett tillfälligt uppehållstillstånd inte ska kunna räkna med att direkt ha rätt till alla de förmåner som den svenska välfärdsstaten erbjuder.

Diskussionen är principiellt intressant. Vad är det som gör att en person som befinner sig i Sverige kvalificerar sig för att få tillgång till den svenska välfärden? Att bara befinna sig i Sverige räcker inte, det är de flesta överens om. I alla fall inte för att fullt ut ha samma rättigheter som den som är medborgare. Visst ska den som är på semester i Sverige och råkar ut för en olycka ha rätt till akutvård, men det är inte rimligt att samma person stannar i Sverige och får tillträde till den svenska rehab-vården, för att ta ett exempel.

För personer med medborgarskap är det okomplicerat: Är man svensk medborgare är man en fullvärdig del av det svenska samhället och har samma rättigheter och skyldigheter som alla andra. Svårare att dra en gräns blir det för dem som befinner sig i Sverige med ett permanent uppehållstillstånd men som ännu inte är medborgare. Och ännu lite svårare för dem som lever här med de nyligen införda temporära uppehållstillstånden.

Som Svend Dahl, som regelbundet medverkar på dessa sidor, har konstaterat tidigare så är den svenska välfärdsmodellen rätt väl rustad för den utmaning som invandringen nu utgör. Detta genom att många av systemen bygger på den så kallade inkomstbortfallsprincipen, det vill säga att man måste arbeta för att kvalificera sig. Det brukar finnas en samsyn från vänster till höger kring det rimliga i denna princip, som i praktiken innebär att inte alla medborgare har rätt till samma ersättning.

Det är alltså inte så att ens den som är medborgare med automatik är berättigad till alla ersättningar. Problemet med Moderaternas debattartikel är därför inte så mycket den princip som man för fram, utan snarare att man inte tydligare konkretiserar vad man avser. Vilka ersättningar eller vilken typ av välfärd är det Moderaterna vill undanta?

Alla välfärdssystem har sina begränsningar och sina avgränsningar. Alla har inte rätt till allting i alla lägen. Det gäller även för ett generellt och generöst välfärdssystem som det svenska. Det är mycket möjligt att inkomstbortfallsprincipen kan och bör kompletteras med någon slags trappa där man steg för steg kvalificerar sig för olika ersättningar. Det kan handla om att man måste arbete eller att man har bott här i ett visst antal år.

Moderaternas utspel förtjänar att diskuteras och fler partier bör komma upp på banan och diskutera hur välfärden ska organiseras i en tid när väldigt många nyanlända har etablerat sig i Sverige.