Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill använda webbkameror för nattillsyn

Erik Thunefors (C) vill att kommunen ser över möjligheten att erbjuda digital nattillsyn med hjälp av en webbkamera som ett alternativ och komplement till nattpattrullen.

Annons

Det är i en motion till kommunfullmäktige som Erik Thunefors (C) framför önskemål om att kommunen ser över möjligheten att använda modern teknik inom hemtjänsten och hemvårdens verksamhet under nattetid.

Förslaget han lägger fram är att använda webbkameror som ett alternativ och komplement till nattpatrullerande personal på fältet.

– Det handlar inte om att filma sovande personer, utan kameran sätts bara på vid överenskomna tider och inte material sparas, skriver Erik Thunefors.

Fördelarna som han ser med kameraövervakning är att personal inte behöver åka ut och gå in till sovande personer, samtidigt som brukarna inte längre behöver få sin nattsömn störd.

– Många ligger annars vakna och väntar på nattpatrullen eller har svårt att somna om efter hembesöket, menar Erik Thunefors.

Han påpekar också att modellen redan tillämpas på flera håll runt om i landet.

– Allt fler kommuner erbjuder nattkamera till personer som behöver tillsyn på natten, och systemet kan nog spara in några timmars bilåkande för personalen, skriver Erik Thunefors.