Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill att kommunen tar fram HBT-plan

Politiker och tjänstemän har för dåliga kunskaper i HBT-frågor. Det menar Elin Nilsson (M) som i en motion till fullmäktige föreslår att kommunen arbetar fram en HBT-plan.

Undersökningar från bland annat Ungdomsstyrelsen visar att unga HBT-personer (Homo-, bi- och transexuella) är mer utsatta för diskriminering, hot och våld än andra unga. Därför är också den psykiska ohälsan högre hos dessa individer, förklarar Elin Nilsson.

– Om kunskapen hos de styrande hade varit bättre hade det inte sett ut såhär, säger hon.

Hon känner själv flera HBT-personer och har blivit chockad när hon fått höra hur de blivit bemötta.

– Man tror att det är så bra i Sverige bara för att vi fått en lag om samkönade äktenskap. Men för det får man inte glömma bort kampen. Jag vill uppmuntra fler att prata om de här frågorna.

I motionen kräver hon att kommunen tar fram en HBT-plan, att kommunstyrelsen och förvaltningschefer får utbildning i HBT-frågor och att Sundsvalls kommun arbetar för att alla invånare, oavsett sexuell läggning, känner sig trygga och får göra sina röster hörda.

– Det är jätteviktigt att kunskapen hos våra ledande politiker ökar. Om de har mer kunskaper sprider det sig nedåt i organisationen.

Det är främst inom de förvaltningar och nämnder där man arbetar med människor mer direkt som det behövs ökade kunskaper tycker Elin. Som inom skolan men även inom omsorgen.

Elin menar också att Sundsvall, som gärna titulerar sig Norrlands huvudstad, borde vara föregångare när det gäller HBT-frågor.

– Och då är det viktigt att vi som politiker visar vägen.

Nu hoppas Elin att hon få gehör för sin motion. Samtidigt har hon en uppmaning till sina kollegor i fullmäktige.

– Jag tycker att alla politiker borde gå i Prideparaden i sommar. Det sänder viktiga signaler.

Elin Nilsson är kommunfullmäktigeledamot, ledamot i barn- och utbildningsnämnden, ersättare i kommunstyrelsen och sedan 2011 även politisk sekreterare för Moderaterna i Sundsvall.