Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill att kräftvänligt vallöfte kommer i gång

Det är hög tid att infria vallöftet om att bjuda in kraftbolagen till en diskussion kring nuvarande vattendomar i Ljungans dalgång.

Den åsikten framför Lars Mattsson, representant för Parteboda byalag och Borgsjö mellersta fiskevårdsområde, i en skrivelse till Ånge kommun.

Där påpekar han också att flertalet av kommunens ledande politiska företrädare inför det nu avslutade valet lovade att lyfta frågan.

En fråga som kan ha en avgörande betydelse för Ljungandalens vattenliv och attraktionskraft.

– Med en ändring av tappregler och anordning av förbifarter eller omlöp kommer förutsättningarna för flodkräftan och ädelfisken att avsevärt förbättras, och den attraktionskraft som kräftfiske innebär är ytterligare ett argument, skriver Lars Mattsson, som vill att kommunstyrelsen omgående tillsätter en grupp som får till uppdrag att jobba med frågan.

Han pekar också på en rapport från Havs- och vattenmyndigheten som lyfter fram Ljungan som ett prioriterat område, och tror det finns goda möjligheter att genom samtal hitta lösningar som kan gynna både vattenmiljö och energiintresse.

– Jag har varit i kontakt med Fortum, och de har markerat att de inte är tondöva men lutar sig självklart tillbaka mot de gamla vattendomarna, skriver Lars Mattsson.