Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill bygga äldreboende

Här kan Hans Bark och Sidsjö Fastigheter lösa krisen inom äldreomsorgen.

– Får vi klartecken kan vi ha 55-60 platser klara inom nio månader, säger han.

Något svar har han dock ännu inte fått från kommunen.

Vi har tidigare berättat om den långa väntetiden till kommunens boenden inom äldreomsorgen. Väntetiden kan vara över sex månader efter det att en person fått beslut om plats på ett boende.

Ett fenomen som innebär dyra kostnader för kommunen eftersom många personer vistas på korttidsboenden och på sjukhuset längre tid än nödvändigt.

Just nu jobbar kommunen med att hitta nya områden för att bygga äldreboenden – men det kommer att ta sin tid då det ofta handlar om tidskrävande detaljplaneprocesser.

– Vi har alla formella papper klara, säger Hans Bark, som lovar att ombyggnaden skulle ta cirka nio månader.

Den fastighet han pratar om ligger inom det gamla sjukhusområdet och det rör sig om cirka 3 300-3 500 kvadratmeter.

– Det är ett hus som vi tidigare inte använt oss av men som skulle passa bra till ett äldreboende. Vi vill skapa en miljö där det finns plats för många, båda gamla och unga, säger Hans Bark.

I fastigheten har Sidsjö Fastigheter redan rivit ut innerväggar samt bytt fönster i de tre planen. Dessutom planeras en tillbyggnad.

Vem ska driva äldreboendet?

– Det viktigaste är att det skapas fler platser, vill kommunen driva det så är de välkomna att göra det.

Hans Bark har också pratat med flera politiker om sina planer, men inte fått något besked.

Nästa vecka ska socialnämnden ta upp en diskussion om att låta privata aktörer bygga äldreboenden, samt att de även drivs privat.

– Medborgaren måste komma i fokus. Finns det en akut brist på platser måste vi se till att det tas fram fler platser, säger Hans Bark.

ST har sökt Mats Johan Adner, ordförande i socialnämnden, för en kommentar men inte lyckats nå honom.