Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill dra fram rasismen i ljuset

Marcus Priftis:
Främling, vad döljer du för mig? En bok om rasism.
Leopard förlag

När meddelandet först nådde oss om terrordåden i Oslo och Utøya förra sommaren tänkte nästan alla samma sak – islamisterna! En uppfattning som ganska snart visade sig vara helt fel, mannen bakom massmorden var en etnisk norsk, kristen högerextremist. När det stod klart talade man inte längre om att det var en terrorists verk utan om en psykotisk galnings.

Genom att måla ut Breivik som en sinnesrubbad tok, ett monster, fjärmade man sig från hans gärning med en enkel förklaring och slingrade sig samtidigt undan allt ansvar. För även om ytterst få människor skulle begå ett sådant vidrigt brott som Breivik så finns det massor av människor som i stora drag delar hans åsikter. Breivik agerade inte i ett ideologiskt vakuum. I mer än tio år har det hetsats mot framför allt muslimska invandrare, en rasism som blivit så accepterad att den numera även fått plats i riksdagen.

Om denna utveckling skriver Marcus Priftis i Främling, vad döljer du för mig? En debattbok som vill dra fram rasismen i ljuset, få upp den på bordet, prata om den och se den i ögonen.

Priftis pekar på hur rasismen smugit sig in i våra tankemönster och hur vi alla gör oss skyldiga till rasism, mer eller mindre. Hur vi alla gör skillnad på Vi och De och hur skillnadstänkandet skapar klyftor mellan oss.

Men Priftis är inte ute efter att sätta dit människor, det är ingen rättegång. Det handlar om att bekämpa rasismen och det gör man genom att tala klarspråk, framhåller han. Rasism är inte oföränderlig. Man kan tänka om. Se likheter istället för skillnader, se individen, inte kollektivet. Och söka samförstånd, för vi är alla människor.

Priftis tar kål på många myter om invandrare, men blundar inte för invandrarproblemen. Fast han är samtidigt mån om att hålla isär begreppen. Som att många invandrare ill exempel bor i förorter. Det är inte ett invandrarproblem utan ett samhällsproblem när majoritetssamhället stänger ute vissa grupper. Segregation heter det också.

Priftis sticker inte under stol med vad han tycker varken om hederskulturer eller hängivna multikulturalister. Som antirasister måste vi vara konsekventa, hävdar han. Rasismen skär genom alla politiska inriktningar från höger till vänster och var och en måste ta sig an den utifrån sin egen politiska plattform och integrera den där. Först då, framhåller Priftis, kan vi diskutera rasism på allvar.

Främling, vad döljer du för mig? är en viktig och utmanande bok som öppnar för en debatt om rasism, en debatt som vi alltför länge tigit ihjäl.