Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill du betala för att grannen slutar snusa?

Västernorrlands landsting, tillsammans med ett antal norrländska landsting och regioner, utlovar nu storvinster till den som slutar snusa eller röka. Weekends på högfjällshotell och Spa-behandlingar ligger i potten, och du som skattebetalare får ta notan. Hur exakt man ska följa upp att tävlingsdeltagarna verkligen slutat snusa är oklart. Det är en bisarr kampanj, som dels bortser från att snus är Sveriges bästa rökavvänjare, och dels skickar signalen att man ska kunna få skattepengar för att sluta snusa. Själv slutade jag nyligen med sötsaker i ett försök att trimma kroppen och hålla vikten, men jag förväntade mig knappast presentkort från landstinget för det.

Västernorrland lever inte upp till den lagstadgade statliga vårdgarantin om att få träffa en specialistläkare inom 90 dagar. Endast 55 procent av patienterna får träffa en specialistläkare inom 90 dagar, att jämföra med snittet för Sverige som är 75 procent. När det finns uppenbara brister i den lokala vården och dess tillgänglighet kan jag tycka att det bör finnas mer angelägna sysslor för de lokala landstingspolitikerna än kampanjer som belönar vuxna människor som slutar snusa.

■■ Läs fler debattartiklar på ST Debatt

Det är bra att våra landsting uppmuntrar människor att sluta röka. Rökning är skadligt och ofta dödligt, det kostar sjukvården stora summor pengar och orsakar mänskligt lidande. Enligt Socialstyrelsen är snus mindre hälsopåverkande än alkohol, dålig kosthållning och fysisk inaktivitet, och den samlade forskningen på området visar att snus är 90-95 procent mindre skadligt än cigaretter. Är det rimligt att få betalt av landstinget för att sluta med en produkt vars hälsoprofil är jämförbar med kaffe?

Man kan vilja sluta snusa ändå, trots att det inte är särskilt farligt. Det kostar en slant, och beroenden kan man vilja vara utan. Det är såklart helt rimligt, men det är inget man ska få betalt av landstinget för.

Landstingskampanjen tobaksstopp.se ger dessutom rådet att använda nikotinläkemedel för att sluta snusa. Det är ett råd som saknar stöd i forskning, det finns inga kliniska studier som visar att nikotinläkemedel hjälper dig att sluta snusa. Däremot kan nikotinläkemedel, precis som snus, hjälpa dig att sluta röka.

Sverige har EU:s lägsta förekomst av lungcancer och bukspottskörtelcancer bland män, två cancersjukdomar som är starkt förknippade med rökning. Vi har också EU:s lägsta förekomst av rökning, trots att vår samlade tobakskonsumtion ligger nära det europeiska genomsnittet. Det är för att vi svenskar i hög grad väljer prillan och fimpar cigaretten, med en stor folkhälsovinst som följd.

En skattefinansierad kampanj om folkhälsa borde dessutom ha den goda smaken att inte ge hälsoråd som saknar forskningsstöd, och de borde inte på ovetenskaplig grund placera cigaretter och snus i samma korg. Särskilt inte då de, liksom de flesta, vet att snuset gör så att färre röker.

Vi vuxna är inte perfekta, trots att vi försöker. Många är vi som liksom jag känner igen oss i att försöka äta nyttigare, jogga oftare och undvika den där sista ölen på fredagskvällen. Men att landstinget ska betala oss för att sluta snusa är snarare att signalera att vuxna ska behandlas som barn, och det är fel. Det man vill sluta med kämpar man för att sluta med, och lyckas man så är det sin egen belöning – så fungerar det om man är vuxen. Låt landstingens skattepengar gå till bra vård och bättre personalvillkor, det tjänar både vi och den svenska folkhälsan på.

Patrik Strömer

Generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel