Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill du vara säker på att kunna få barn?– Skippa fluorvallan

Ett förbud mot vissa vallaämnen kommer att påverka skidsporten. Men nackdelarna övervägs av fördelarna i vallaboden, även för hobbyvallare, som riskerar cancer, leverförstoring och reproduktionsproblem.

– Vi är ganska säkra. Det är värre för de som vallar hemma i garaget. Vi gör ingen stor grej av förbudet men det är bra att man tänker på alla som vallar hemma också, säger svenska vallachefen Urban Nilsson.

Det kallas för perfluorerade ämnen (PFOA). Ämnena har använts i många produkter ända sedan 1950-talet, bland annat i skidvalla, och nu ska de förbjudas. De kemiska föreningarna som ingår i ämnena är bland de starkaste som finns och de är både miljö- och hälsofarliga. Inte minst för vallarna. En av effekterna som dokumenterats är förminskad sädeskvalitet och könshormoner hos män.

– Jag tycker det är bra att det kommer ett förbud. Det kommer att tvinga industrin att skapa alternativ och hitta nya vägar, säger svenska vallachefen Urban Nilsson.

De perfluorerade ämnena ingår i vissa typer av glidvalla som får positiv effekt på tävlingstiderna. I Norge är stämningen orolig inför beskedet och landslaget ställer sig frågan om vad ett förbud gör för konkurrensen.

– Om vi inte får använda det i Europa, om det är ett förbud, tvivlar jag på att vi kommer att fortsätta använda fluorvalla. Frågan blir ju vad konkurrenterna gör. Det kommer ju att bli väldigt tydligt att de som eventuellt fuskar kommer att glida ifrån, säger vallachefen Knut Nystad till NRK.

Förbudet kommer alltså att gälla inom EU's gränser, där ju Norge inte ingår. Men norrmännen kommer troligen att följa förbudet de också. Däremot har länder som Kanada och Ryssland inga restriktioner mot att använda den typen av fluorvalla som ska förbjudas av EU 2019. Ingen vet heller hur förbudet ska hanteras i samband med tävling. Och det kommer oklara besked. Vissa uppgifter gör gällande att det kommer att bli förbjudet att använda på tävling inom EU. Andra säger att det endast blir förbjudet att tillverka och sälja.

– Vissa kommer väl att hamstra och det är svårt att granska i längden tror jag. Vi kan i alla fall använda det tills det är slut, säger Urban Nilsson.

Förvirring råder alltså, men från svenskt håll tas förbudet med ro. Samtidigt ger tiden fram till januari 2019 möjlighet för industrin att hitta nya lösningar. Det gäller även landslagen, menar Urban Nilsson.

– Tittar man bakåt blir man fast där. Man måste vara med på tåget för att inte stanna i utvecklingen. Fluor kommer ju att finnas kvar eller så kommer något annat ämne som är bättre.

Det var heller ingen nyhet att förbudet kommer att införas 2019. Det har diskuterats i flera år, inte minst i samband med att vallateamens hälsa har kartlagts, bland annat av Helena Nilsson, forskare på Örebro Universitet, som arbetat med de svenska vallarna sedan 2007. Vallarna hade vid projektets start 500 gånger högre halter av miljögifter i sitt blod i jämförelse med en "vanlig" person. Hennes forskning ligger nu till grund för förbudet mot PFOA. Fluorföreningen påverkar människokroppen men alla bieffekter är inte klarlagda. Cancer är ännu en av de misstänkta farorna med bruket av perfluorerade ämnen och Urban Nilsson har sett effekterna.

– Vi var med i ett projekt med Helena Nilsson där vi gjorde tester med blodprover som började redan när vi stod i vanliga vallabodar. Vi har satsat vansinniga pengar på ventilation och lastbil har vi för att kunna jobba på ett bra sätt. Efter att vi flyttade in där har ämnena sjunkit i kroppen, säger Urban Nilsson.

Se klippet från Helena Nilssons föreläsning ovan.……

Läs mer:

Så ska den norska dominansen i skidspåren stoppas

Se tabbarna som skidstjärnorna inte glömmer