Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill förändra samhället

Annons

Replik på "Bohlin: Nu är det väl revolution på gång?", ST.nu 1 mars.

Marcus Bohlin reagerar i sin ledare starkt på att jag tillsammans med fyra andra ungdomar bildat en lokal RKU-organisation i Sundsvall. Den främsta anledningen till varför Bohlin i sin text drömmer sig tillbaka till diverse fester han varit på verkar vara för att jag i en intervju pratade om varför jag och många med mig vill förändra samhället vi lever i.

Vi lever i ett hårt kapitalistiskt klassamhälle där de rika blir rikare medan de fattiga blir fler. I skolan där vi går skärs det ner på det mest vilket leder till att vår utbildning blir sämre samtidigt som friskoleägare plockar ut stora vinster. När vi om några år är färdiga med vår utbildning kommer vi tvingas konkurrera med våra vänner om att skaffa ett tryggt arbete, de som inte lyckas får gå arbetslösa. Vi vill också skaffa ett eget hem när vi gått ut skolan, men så som det ser ut nu när pengarna styr kommer inte det bli det lättaste.

Det är dessa konkreta orsaker som gör att jag vill förändra det samhälle vi lever i. Och nej, jag tror inte att det är möjligt att förändra det på något annat sätt än en arbetarledd revolution. Trots min unga ålder har jag ändå snappat upp lite av vad historien kan lära oss, något som inte kan sägas om Bohlin själv.

I sin ledare kallar han det för dårskap och menar på att det skulle vara odemokratiskt, men det är inte vi i RKU som är odemokratiska, det är han.

Genom sin liberala hållning har han accepterat det klassamhälle vi lever i, som har ickedemokrati, krig och utsugning inbyggt i sig själv. Han tycker att det ska finnas de som genom sitt kapital står över andra människor och kontrollera dem, och de som tvingas sälja sin arbetskraft.

På ett sätt är det bra att han tydligt visar det, men då får han också tåla att det finns dem som säger som oss att "Nej, vi vill inte ha det så! Vi vill leva i ett samhälle där ingen tjänar pengar på någon annans arbete och som inte har en hel våldsapparat för att bevara klassamhället”. Är inte det demokrati, Marcus?

Fredrik Nordin,

Revolutionär kommunistisk ungdom

Svar direkt: Tveklöst nej

Fredrik Nordin måste ha missat min poäng, jag har verkligen inget emot att man vill förändra samhället. Det är snarare själva grunden för allt politiskt engagemang. Det jag är emot är att han utan att tveka tycks mena att det ske genomföras med våld snarare än genom parlamentariska framsteg. Nordin frågar mig: Är inte det demokrati, Marcus? Det tveklösa svaret är: Nej. Det är själva motsatsen till demokrati.

Marcus Bohlin

Politisk redaktör, ST

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel