Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill ha bredband i Holmbygden

En ny förening arbetar med att ge Holmbygden bredbandsuppkoppling. Förhoppningen är att kunna få bidrag för en del av kostnaden.

– Det här är otroligt viktigt för bygdens framtid. Nästan lika viktigt som elektricitet, säger Stefan Maina, ordförande i föreningen.

Holm fiber ekonomiska förening startades i våras men diskussionen om fiberkabel har pågått i några år. För drygt tio år sedan drogs fiberkabel till den numera nedlagda skolan. Sedan dess har det inte hänt så mycket och bolagen tycker inte att det är lönt att satsa i området.

Men behovet är stort. Det menar Stefan Maina, Stefan Edin och Bosse Lindroos, alla engagerade i föreningen. Mobiltäckningen är i vissa områden dålig och dessutom befarar man att den fasta telefonin kommer att försvinna.

– Det här handlar om hela bygdens överlevnad och utveckling framåt. För att företagare ska kunna verka här måste vi ha bredband, säger Maina.

De ser också stora fördelar för privatpersoner.

– För barnfamiljer som vill flytta hit är det viktigt. Vi kommer att avfolkas ännu mer om vi inte gör något nu, säger Bosse Lindroos.

Även för äldre personer kan fibernätet bli viktigt. Skulle den fasta telefonin försvinna kan bland annat trygghetslarm skötas via IP-telefoni.

Läs också: Länsstyrelsen ger pengar till bredbandsprojekt

Intresset visade sig också vara stort då föreningen gick ut med information om projektet. Drygt 120 medlemmar har man i nuläget. Varje medlem betalar 200 kronor var varav 100 kronor är årsavgiften och 100 kronor är insatsen i föreningen. Den som senare vill hoppa av kan göra det, man binder sig inte till något, däremot får man inte tillbaka insatsen. Stefan Maina tror dock att antalet medlemmar kommer att växa.

– I dagarna kommer vi att gå ut med ytterligare information, säger han.

Projektet är än så länge i startgroparna och man har bland annat tittat på hur andra projekt fungerat, bland annat i Jämtland. Föreningen nyligen har undertecknat ett samarbetsavla med Servanet som kommer att ansvara för projekteringsarbetet och ta fram ett underlag till en kostnadsberäkning.

– När det är klart kommer vi att ta ställning till vem som ska utföra arbetet, säger Stefan Edin.

Nästa år kommer föreningen antagligen att kunna söka bidrag för projektet. Man räknar att kostnaden per fastighet blir kring 30000 till 40000 kronor och ett eventuellt bidrag från länsstyrelsen kan minska kostnaden rejält.

Om länsstyrelsen väljer att bevilja medel tror föreningen att spaden kan vara i marken redan nästa höst.