Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill ha en miljon kronor – nu kan Lottas anhöriga bli utan skadestånd

Artikel 22 av 25
Mordet på Lotta
Visa alla artiklar

För snart två år sedan misshandlades Lotta Rudholm till döds.
Nu kan hennes familj bli utan skadestånd.
– Det vore en skam för rättssamhället, säger ombudet Maria Hallenius Henrysson til SVT Västernorrland.

Innan Härnösandsfödda Lotta Rudhom mördades, hade hon vid flertalet tillfällen vänt sig till polisen eftersom hon kände sig hotad till livet av en man i hennes närhet.

I juni 2016 misshandlade mannen Lotta Rudholm till döds och polisen och åklagarväsendet har fått motta stark kritik efter mordet.

I höstas begärde Lotta Rudholms anhöriga skadestånd på en miljon kronor för de misstag som polis och åklagare gjorde innan hon mördades.

Nu avstyrker Riksåklagaren familjens begäran om ersättning, rapporterar SVT Västernorrland.

– Det är väldigt beklagligt, med tanke på att Riksåklagaren tidigare gett åklagarmyndigheten kraftig kritik för sin handläggning av det här ärendet. Men nu när det kommer ett skadeståndsyrkande från familjen så vill man plötsligt inte medverka till det, säger Maria Hallenius Henrysson som är ordförande för Insamlingsstiftelsen lex Lotta och generalsekreterare för organisationen Socionomer utan gränser till SVT Västernorrland.

Maria Hallenius Henrysson säger att det vore en skam för rättssamhället om de anhöriga blev utan skadestånd.

– Det gjordes så många fel både före och efter Lottas död. Rättsstaten måste ta ansvar och synliggöra felen, annars kan det aldrig ske någon förbättring.

Beslutet om ersättning fattas av Justitiekanslern.