Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill lära ut att laga mat för livet

Ett ledigt år behövdes för att ladda om efter att Tant Anci och fröken Sara sålde restaurangen
Nu är siktet och energin inriktad mot ett eget företag, där ren mat är i fokus
– Mat gör mig lycklig, säger Ann Christin Vallgren.

Utsikten är milsvid från favoritplatsen vid fönstret. I huset vid havet i Nyhamn är köket nyrenoverat så det finns plats för skratt och gemenskap.

– Det är mysigt att kunna laga mat tillsammans, här öppnade jag upp en vägg för att kunna se och föra samtal med de som sitter i soffan eller de som satt sig till bords.

Det är drygt ett år sedan Ann Christin och dottern Sara bestämde sig för att sälja restaurangen i Sundsvall. Även om beslutet var svårt så har hon inte ångrat det.

– Jag har varit där och ätit en gång och det kändes lyxigt att inte behöva stå i köket själv utan bara kunna sitta och njuta av maten, säger Ann Christin. 

I sju år drev de företaget tillsammans. Det var roliga, tuffa och stressiga år. De vann åtskilliga priser. Höjdpunkten var när de 2012 blev utsedda till Årets Företagare och fick ta emot utmärkelsen på galan på Södra Berget.

– Förutom äran så kändes priserna som en bekräftelse på att vi gjorde något bra och värdefullt, säger Ann Christin.

Konceptet med vällagad ekologisk mat var precis vad staden behövde.

– Jag lovade mig själv att ta det lugnt i ett år. Jag har rest, tränat, gått kurser, lekt med barnbarnen och tagit hand om mig själv. Nu är det dags för ett nytt kapitel i livet, säger hon.

Planen är att starta upp matlagningskurser och föreläsa om kost och hälsa samtidigt. Allt som behövs är ett rymligt kök, just därför finns ingen fast adress för Ann Christins kunnande. Små grupper får plats i huset i Nyhamn. En annan del i företaget är att som konsult hjälpa andra i branschen så att deras restaurang eller café blir mer attraktiv och lönsam.

– Jag har själv levt med diabetes sedan 1998 och äter inte gluten, socker eller mejeriprodukter. Sedan jag slutade med det mår kroppen mycket bättre. Jag vill visa andra hur gott det kan vara och att det faktiskt är lätt att laga nyttig mat.

En bra balans i kroppen kräver att man undviker snabba kolhydrater. Skippa flingor och sötad yoghurt.

– Man gör så lätt sin egen müsli och sin egen yoghurt, säger Ann Christin. Själv äter jag avokado och kokosyoghurt till frukost eller mellanmål. Det håller blodsockret stabilt och ger lång mättnadskänsla.

I köket är hon lycklig, trots att det blir stökigt och hon gärna vill städa upp och röja undan innan maten serveras. Det blir en så mycket trevligare upplevelse om det är rent och snyggt när man sätter sig till bords.

Är det något som du inte skulle klara dig utan?

– Det jag skulle ta med mig på en öde ö är örtsalt, säger Ann Christin och skrattar.

Sen örtsaltar hon på den panerade torsken innan hon serverar den. Som en sista touch vrider hon tallriken rätt så ögat får sitt.

Allt har sin tid. Nu när allt blivit lugnare och hon hittat tillbaka till sig själv har kärleken kommit in i livet igen.

– Det är fantastiskt att träffa en man när man minst väntar sig det. Att älska någon igen gör mig lycklig, berättar Ann Christin och ler.