Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill locka fler unga till rally

Veteranerna Janne Gullinder och kartläsaren Kaj Svensson var det enda lokala inslaget i årets Stjärnsvängen. Inför rallytävlingen hade de tagit hjälp av förstaårseleverna på fordonsprogrammet.

– Jag har en idé om att ungdomarna ska få ett intresse för motorsport, säger Janne Gullinder.

Annons

Stjärnsvängen är årets första tävling i VOC Sverigeserien 2014, där gatregistrerade Volvo 240, 740 och 940 ställer upp. Förare Janne Gullinder och kartläsare Kaj Svensson, SMK Sundsvall, ställde upp med deras Volvo 244, en bil som de hade fått hjälp av förstaårseleverna på Västermalms fordonsprogram att ställa i ordning.

– Jag och Kaj är lärare på fordonsprogrammet så vi lät dem serva och göra ordning bilen. Jag har en idé om att ungdomarna ska få ett intresse för motorsport och då är Volvo Original de billigaste tävlingarna att ställa upp i, säger Janne Gullinder.

Vägarna var enligt åkarna optimala och vädret med tö och sedan snöfall var lyckosamt.

– Förarna har varit helt lyriska över vägarna. Bättre än så här blir det inte, med is i botten och sedan rikligt med snö, säger banchefen Lars Johansson.

Janne Gullinder, 56, och Kaj Svensson, 65, var nog de äldsta tävlande ute på vägarna kring Liden och det blev en 16:e plats av 18 startande i B-klassen.

– De här grabbarna som vi kör mot är nog 30 år yngre än oss, säger Janne Gullinder och drar av ett skratt.

Gullinder håller med om att vägarna höll högsta klass – även om de hamnade en del i snövallen.

– Kanonhärliga vägar, men det var en av de första gångerna vi körde med kartnoter. Det gick jättebra i början men sedan åkte vi av vägen, så såg det ut på alla fyra sträckor, säger Janne Gullinder.

Banchef Lars Johansson har ingen riktig förklaring till varför så få lokala förare ställer upp i Stjärnsvängen.

– Vi har hört att en del inte vill köra när den om den ingår i Sverigeserien eftersom de tror att A-förarna kör upp för mycket spår i banorna, säger han.