Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill råda bot på regelkrånglet kring Byabussen

Räddningen av Byabussen innebär inte att regelkrånglet kring den sortens kollektivtrafiklösningar har försvunnit. Det konstaterar riksdagsman Emil Källström (C), som tänker lyfta frågan på nytt.

Regelverket kring lösningar som Byabussen var en del i trafikutskottet betänkande om kollektivtrafik som kom 2013, men som inte utmynnade i någon form av förändring. Därför är frågan fortfarande lika aktuell nu när Byabussen har återuppstått genom ett lokalt initiativ.

– Rimligen borde kollektivtrafiken i länet vara betjänt av att finna lösningar som på ett kostnadseffektivt sätt betjänar befolkningen ute på landsbygden, säger Lars Mattsson som köpte tillbaka bussen till Haveröborna när det projektet nådde vägs ände.

Han har redan uppvaktat DinTur i frågan, och i samband med riksdagsman Emil Källströms (C) besök i Ånge kommun i slutet av förra veckan så ventilerades samma åsikter där.

– Det är imponerande vilken kraft och framåtanda som byborna visar för att hålla igång Byabussen, och lika imponerande är Lars Mattsons insats för att rädda kvar den, säger Emil Källström.

Precis som Lars Mattsson ser han Byabussen som ett exempel på hur delningsekonomi fungerar och kan göra stor nytta i landsbygd, samtidigt som han anser att regelkrånglet måste gå att komma till rätta med så att man – som i det aktuella fallet med Byabussen – kan finansiera en sådan satsning genom att ta betalt av de som reser med den.

– Dessa regleringar måste förändras, och jag kommer ta kontakt med de ansvariga ministrarna för att se vad som kan göras, säger Emil Källström, och avslutar:

– Självklart ska ett så positivt initiativ som Byabussen uppmuntras.