Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Villaboom i Sundsvall – Pascal hittade drömtomt med utsikt

Det är inte bara på Norra kajen det byggs i Sundsvall. Intresset för att bygga villor har också tagit fart efter några lugnare år.
– Stegringen som vi såg i fjol är den högsta sedan 2007-2008, säger Leif Nilsson, bygglovarkitekt.

Läs också: Hustillverkarna om villaboomen: "Det skulle behövas fler tomter"

Många Sundsvallbor väljer att förverkliga sina husdrömmar just nu. På Stadsbyggnadskontoret ser man ett ökande antal bygglovsansökningar som gäller nybyggnationer av enfamiljshus.

– Det går i vågor. Vi märkte under fjolåret att det började öka och under vintern när det normalt brukar vara lugnare blev det aldrig någon nedgång det här året, säger Leif Nilsson.

Läs också: Snart säljstart för radhus med eget garage på Norra kajen

Under 2015 och 2016 har det sökts bygglov för 90 enbostadshus och 25 fritidshus i Sundsvall. Dessutom har kommunen fått många ansökningar om förhandsbesked, något man söker om man vill bygga nytt på en plats som ligger utanför planlagt område. I förhandsbeskedet meddelar stadsbyggnadsnämnden om man anser att tomtplatsen är lämplig.

– Vi har haft ovanligt många förhandsbesked i år när det gäller enfamiljshus så vi kommer att se mer byggen framöver. De flesta som söker får positiva besked, det brukar inte vara några problem om man vill bygga i anslutning till tidigare bebyggelse, säger Leif Nilsson.

De mest populära områdena att bygga i ligger nära stan. Men i de områdena kan det också vara svårt att få tag i tomter.

– Det är framför allt i områden väster om stan som det byggs mycket som i Sillre, Sörnacksta och Böle, säger Leif Nilsson.

Läs också: Följ med in i gamla tornvillan på Södermalm

En som lyckats köpa en tomt i centralt läge och som är i full färd med att bygga hus är Pascal Åberg som tillsammans med sambon Emelie hoppas på att kunna flytta in i huset på Granvägen i maj.

– Tomten kom ut till försäljning precis när vi hade börjat leta. Jag mejlade till mäklaren direkt och sa att vi ville ha den. Det är ju näst intill omöjligt att få tag i en tomt i centrala Sundsvall som det är nu, säger han.

Pascal bygger huset själv med familj och vänner till hjälp.

– Det är tidskrävande och det blir nästan uteslutande kväller och helger som vi är här och jobbar. Men jag fyller 30 år i maj och planen är att det ska vara färdigt tills dess, säger han.

Läs också: Småbarnsfamiljen byggde nytt hus intill svärföräldrarna

Erfarenhet av att driva byggprojekt tror han har varit nödvändig för att lyckas med bygget.

– Att bygga hus kräver mycket planering, och så är man ju ganska väderberoende. Vi har överlag haft tur med vädret, men i vintras tog det lite stopp när man var tvungen att stå och skotta snö i vardagsrummet. Det kan jag tänka tillbaka på sedan när jag sitter där när det är färdigt, säger han.