Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ville byta namn till Gudsman – fick avslag

En man i Sollefteå kommun har ansökt om att få heta Gudsman.
Nu har Skatteverket avslagit mannens ansökan eftersom namnet anses olämpligt och kan väcka anstöt.

I ett brev till mannen, som är i 30-årsåldern, skriver Skatteverket att man avslår hans ansökan om att byta tilltalsnamn.

Skatteverket hänvisar till personnamnslagen och skriver: ''Du har ansökt om namnet Gudsman som förnamn. Som förnamn får endast förvärvas ett namn som inte kan väcka anstöt, eller kan antas leda till obehag för den som bär namnet, eller av någon annan anledning är olämpligt som förnamn''.

Vidare skriver Skatteverket att namnet Gudsman är olämpligt som förnamn och att det kan väcka anstöt ur allmänhetens synvinkel.

Skatteverket menar att titlar och religiösa begrepp inte är lämpliga som namn. Gudsman är inte något som kan förknippas med ett namn, det är inte heller förenligt med svenskt namnskick och därför godkänns det inte. Därför avslår Skatteverket mannens ansökan i sin helhet.