Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Villkoren vi alla delar

Svenarne Jansson:
Ordvändor, dikter

Det var längesen jag läste Ferlin, men nu har jag läst Svenarne Jansson. Klurig vardagspoesi, ibland rimmad, med en hel del melankoli och en klädsam ton av självironi.  

Till skillnad från Ferlin är dock Svenarne Jansson aldrig en bitter gycklare och han anfaller inte borgerskapet. Den fattigdom som han beskriver är effekten av brist på kärlek och värme: "Men du är inte här". Det var ju en nåd och ett under att leva tillsammans, men att ge saknaden ord och ta fram minnen av en varm blick är tröstande: "Måste orka, bara". 

Svenarne Janssons ämne är existensen, villkoren vi alla delar. Livet är ändligt och ju äldre man blir, desto svårare är det att vifta bort den frågan. I dessa dikter ligger sorgen som en mörk fond bakom tröstande syrendoft och hundpromenader. Döden har varit på besök. När händer det nästa gång? 

I Höstvisa finns den där vetskapen fint formulerad: "Tiden / skär dagarna ur livet / som den alltid gjort / så här dags / på året." 

Svenarne Jansson talar om överlevnadskonst: "Att finna en liten strimma / av ljus, i vår gråa sfär / Att glädjas nån enstaka timma / i vardagens liv, nu och här."

Alltför många dikter slutar öppet. De tre punkterna kanske är en inbjudan till eftertanke, men mest pekar den här stilfiguren på att avslutningar är svåra. Var dikten färdig eller inte? Kanske är det också svårt att ta emot lyriska paket oinslagna. Man väntar man sig presentpapper, snöre och rosett. Ett slut, en punkt bara.

Det är som nybliven pensionär Svenarne Jansson ger ut denna debutbok med titeln Ordvändor. Han har dock kvar en fot i bokhandelsvärlden som extra personal i Akademibokhandeln Vängåvan i Sundsvall. 

Även om bokdebuten är sen, var det länge sedan han fick sin första dikt publicerad. Till att börja med, på 90-talet, trycktes hans dagsverser i Sundsvalls Tidning. Med åren vågade han kalla dem dikter och några av dem har publicerats under insändarrubriken Dikt idag i Dagens Nyheter. 

Det skulle inte förvåna om någon framöver drar upp den här lilla boken ur fickan och förgyller ett kalas med en kortare uppläsning.