Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vimmel och variation

Galleri 13 Art&litter, Skolhusallén 13
Konst på papper
Gallerigruppen: Stefan Thunström, Lena Backman, Karin Rolén Nordstrand, Barbro Bäck, Gunilla Englund, Robert Eriksson
9 - 23 november
Vernissage: 9/11 12 - 15

"Lättillgänglig konst till lättsamma priser" är undertiteln när gallerigruppen själv tömmer sina konstgömmor. Det antyder att här gäller det opretentiösa, småskaliga och enklare. Och visst dominerar de små bilderna, men variationen i teknik är stor, och påfallande ofta är människor motiv. Fast i litet format är utställningen högt befolkad.

Den största bilden är Robert Erikssons: ett lövverk där ett par fötter sticker fram, med ett perspektiv där man ser dessa fötter uppifrån. En humoristisk kurragömmalek om hösten.

Välkända är Stefan Thumströms gullgrymma monster, här mestadels avfotograferade i all sin avväpnande näpenhet, fast förstås högt beväpnade. Han leker med starka kontraster - tryggheten som visar sig vara en mardröm - vilket ofta är konstnärligt lyckat. En halvbränd tuffing med knäppbyxor är fysisk representant för denna "gosedjuren anfaller"-armé.

Karin Rolén Nordstrand känner man igen i gestalternas högresthet. Tre kvinnor som ofta finns med i hennes bildvärld går här igen bland annat som helgon. Men hon visar också sin humor i ett par skojiga vimmelteckningar, av den arten att hur man än räknar de varelser och djur som framträder där finner man ständigt fler.

Gunilla Englund har provat datorgrafik - med datorbehandling av andra verk har hon skapat en mytologiserad, mystisk värld av gestalter som ibland är spökvita, ibland projicerade på en stjärnhimmel.

För det stilla och ordnade, sparsmakade och enkla, står som ofta Lena Backman, hennes favoritform fyrkanten och hennes jordfärger. De går igen i kollagen, men hon visar också porträtt, där inte minst samlingen av vanliga men djupt individuellt återgivna ansikten drar till sig blicken.

Barbro Bäcks akvareller har tyngd: som alltid stilfulla och välgjorda. Här finns såväl mustiga, milda och genomlysta kustlandskap som interiörer där solen sipprar in och förgyller den tristaste källare. Trygghet och vänlighet finns alltid någonstans i hennes bilder.

Så blir det lättillgängliga och prismässigt överkomliga måhända förenklat, men inte banaliserat.