Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraften ger markägarna mångmiljoner

Har du vindkraftsmark? Då kan utan vidare fördubbla avkastningen på skogsbruket och dessutom kan det fortsätta om än i störd grad.

Vindkraftsmarken ligger högt, skogstillväxten kan vara dålig, säger Gunnar Grenholm, sakkunnig vindkraftsmarkägare i Dellenområdet.

Han har varit en av de drivande för att få till avtalet med Res Skandinavien som har planer på att uppföra 60-80 vindkraftverk vid Järnblästentrakten i Ilsbo samt mot Norrdellen.

Markägarna garanteras en minimiersättning på 100 000 kronor per verk och år.

Men normalt ska den bli 150 000-200 000. Vi har i avtalet med att få fyra procent av bruttointäkten för kraft, elcertifikatet och miljöersättningar.

I avtalet fördelas intäkterna för vindkraftsområdena efter areal. Ju mera mark, desto högre ersättning.

De, som det kan tyckas, mycket feta ersättningarna till markägarna har bidragit till den positivism som råder för planerna i norra Bergsjö, Månberget i Jättendal och Öran i Gnarp. Enligt uppgift ersätts exempelvis markägarna över Öran med 100 000 per verk och år samt intäkter från kraften om nu planerna blir verklighet.

Gunnar Grenholm betonar att det gäller att tidsbegränsa avtalet. För Järnblästen/Norrdellen gäller det i tre år. Bygglov beräknas bli inlämnat i februari/mars.

Se även till att det utgår en ersättning för markintrång. Vi har för vår del tio kronor per kvadratmeter.