Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraften hotar jobben och miljön

Vindkraften är en helt onödig förlustaffär och dess förespråkare sprider myter och propaganda. Vindkraften är dyr, generar inte fler arbetstillfällen och den riskerar att påverka turistindustrin, en av landets snabbast växande näringsgrenar, skriver representanter för Föreningen Svenskt Landskapsskydd.

Miljöpartiets Lise Nordin fortsätter att rulla ut sin sektliknande propaganda för vindkraften med hjälp av regionala partikollegor ute i landet, nu i Västernorrland. Budskapet paketeras som tillrättaläggande av myter om vindkraften, men är inget annat än skapandet av nya och ett oblygt spridande av helt ogrundade påståenden om miljönytta och kommande arbetstillfällen. Detta är en närmast pinsam läsning, när vi idag vet, att vindkraften är en helt onödig förlustaffär för landets skattebetalare och elkonsumenter.

Vindkraftens kostnad per producerad kilowatt timme el är betydligt högre, än kostnaden för vår utbyggda och traditionella mix av vatten- och kärnkraftsel. De mycket stora skillnaderna i leveranseffektivitet över tid, är helt avgörande. Att påstå att vindkraftens urusla effektivitet, runt 20 procent, varit bättre än kärnkraftens är direkt lögnaktigt. Kärnkraften har, trots problem i samband med åtgärder för effekthöjning och nödvändiga renoveringar under vintern 2011 – 2012, ändå sammantaget aldrig varit nere på vindkraftens normalt låga effekt.

Vi har ett elöverskott, utan vindkraften, om 25 terawatt timme i Sverige 2020. Elöverskottet orsakas av, att elkonsumtionen minskar, effektiviteten i vår elproduktion ökar och att bioenergin byggs ut kraftigt. Samtidigt som låg kapacitet i exportledningarna låser in överskottet i Sverige. Elpriset kommer därmed fortsatt att vara så lågt, att vindkraften inte klarar av sina kalkyler, vilket Svensk Vindkraftförenings nödrop till regeringen i april i år bekräftar. Ny vindkraftsel har inte, trots hushållens bidrag, gått ihop sedan våren 2011. Pengarna rullar alltså inte in, utan ut när det snurrar i vindkraftverket! Ändå påstår Miljöpartiet helt fräckt, att vindkraften varit en vinstaffär för hushåll och företag!

Vindkraft skapar inga nya jobb netto eller industriell tillväxt i Sverige. Kostnadsökningarna för elen som vindkraften orsakar, slår ut fler andra jobb än den eventuellt skapar. Dessutom riskeras landets största inkomstkälla, vår turistindustri genom förstörelsen av miljön. Vindkraft minskar inte några av koldioxid utsläppen, dessa flyttas med sålda utsläppsrätter till annan plats utomlands, om vindelen kan exporteras. Vindkraften ger inte försörjningstrygghet, det kan Sydsveriges skenande elpriser i november 2011, samtidigt som varken Sveriges eller Danmarks vindkraft kunde leverera, vittna om.

Miljöpartiets propaganda för vindkraften, med noga utvalda uppgifter och rena amsagor, förvånar oss inte. Kärnfrågan är dock: Vilken egentlig nytta har vi elkonsumenter av vindkraftens ökande bidragsrullning? Det är hög tid, att våra riksdagspolitiker objektivt redovisar nyttan av de stora elkostnadsökningar, man med diverse obevisade påståenden om miljönytta som bas, lägger på hushållen och delar av industrin, med den för Sverige helt onödiga vindkraften.

Jonny Fagerström

Björn Törnvall

Föreningen Svenskt landskapsskydd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel