Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraftverket på Björkön får nya ägare – de tar över Helga

Under torsdagen har Njurunda Vind El AB skrivit på ett avtal om att ta över kraftverket Helga på Björkön.

Det är Trärike Vindkraft ekonomisk förening som har tecknat avtal med bolaget Njurunda Vind El AB om överlåtelsen av vindkraftverket.

Kraftverket byggdes av föreningen för 20 år sedan och var då det första i Medelpad. Sedan dess har det varit driftsäkert och har producerat omkring 1000 MWh el varje år.

Att elpriserna varit låga de senaste åren har fått föreningen att fundera på framtiden.

– Vårt enda alternativ har varit att sälja vind-elen på öppna marknaden. Med över 200 medlemmar med individuella elavtal har vi inte kunnat vara en attraktiv part som kunnat få ut mer för vår ström på elmarknaden. Därför började vi undersöka försäljning och i somras hittade vi en jättefin köpare. Detta säkrar att Helga står kvar och vi kan lämna över vindkraftverket till nya målmedvetna ägare med bra resurser, säger Birger Hjörleifsson i ett pressmeddelande.

Halva bolaget ägs av Njurunda församling och andra halvan ägs av Living Well AB. Överlåtelsen blir från den första november.

– Detta är en naturlig förlängning på det klimatarbete, som vi gemensamt arbetat med inom Njurunda församling. Vår målsättning är att all el som församlingen förbrukar ska vara grön el till självkostnadspris, helt utan vinstintresse, säger Olof Lönneborg, kyrkoherde i pressmeddelandet.