Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindruvor mest besprutade i EU

I en enda paprika hittades rester av 29 olika bekämpningsmedel, visar en EU-granskning av halterna i provtagna frukter och grönsaker inom EU.
– Det är helt oacceptabelt, säger Arne Andersson, enhetschef på Livsmedelsverket.

EU-granskningen omfattar 65 000 prover tagna på jordbruksprodukter under 2006. I hälften av proverna hittades rester av bekämpningsmedel. I 4,4 procent av dem låg halterna över gränsvärdet, skriver Naturskyddsföreningen i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Värst var det i vindruvor, mer än två av tre druvor innehöll bekämpningsmedelsrester. I 73 av totalt 2 479 prov låg halterna över ett så kallat akut gränsvärde, högre än gränsvärdet, och kan vara direkt hälsoskadliga.

Proverna visar att det blivit vanligare med flera olika bekämpningsmedel i en enda frukt eller grönsak. För tio år sedan hittades fler än två ämnen i drygt 15 procent av proverna, i dag är andelen runt 30 procent.

– Vi tvingas dra slutsatsen att odlarna tycks försöka undvika att överskrida gränsvärdet för enskilda bekämpningsmedel genom att använda flera olika preparat, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Livsmedelsverket informerades om resultatet vid ett EU-möte i oktober. Arne Andersson ser allvarligt på uppgifterna om den giftbemängda paprikan.

– Det är ju helt oacceptabelt när man pratar om 15, 20 eller 30 ämnen i samma prov. Och om man, som Naturskyddsföreningen misstänker, gör det för att kringgå gränsvärdet är det allvarligt, säger han.

EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet (Efsa) ska enligt Arne Andersson nu undersöka vilka effekter många preparat i en och samma produkt kan få.

– Efsa ska titta på det och Sverige är med i ett pilotprojekt där man samlar in hårddata och gör beräkningar, kanske redan nästa år, säger han.

Livsmedelsverket gjorde 2006 drygt 1 500 stickprovskontroller på frukt, grönt och spannmål. Gränsvärdena överskreds i fyra procent av proven och i sådana fall läggs detaljerade uppgifter ut på verkets hemsida. Nya partier får inte släppas ut på marknaden innan de kontrollerats och godkänts av verket.

– Vi kommer att göra lite fler stickprovskontroller nästa år, och även titta på resthalterna av bekämpningsmedel i de vanligaste vinerna på Systembolaget, säger Arne Andersson. Vi ska även ta prover på russin, som många småbarn äter i stället för godis.