Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindruvor mest besprutade i EU

I en enda paprika hittades rester av 29 olika bekämpningsmedel, visar en EU-granskning av halterna i provtagna frukter och grönsaker inom EU.
– Det är helt oacceptabelt, säger Arne Andersson, enhetschef på Livsmedelsverket.

Annons

EU-granskningen omfattar 65 000 prover tagna på jordbruksprodukter under 2006. I hälften av proverna hittades rester av bekämpningsmedel. I 4,4 procent av dem låg halterna över gränsvärdet, skriver Naturskyddsföreningen i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Värst var det i vindruvor, mer än två av tre druvor innehöll bekämpningsmedelsrester. I 73 av totalt 2 479 prov låg halterna över ett så kallat akut gränsvärde, högre än gränsvärdet, och kan vara direkt hälsoskadliga.

Proverna visar att det blivit vanligare med flera olika bekämpningsmedel i en enda frukt eller grönsak. För tio år sedan hittades fler än två ämnen i drygt 15 procent av proverna, i dag är andelen runt 30 procent.

– Vi tvingas dra slutsatsen att odlarna tycks försöka undvika att överskrida gränsvärdet för enskilda bekämpningsmedel genom att använda flera olika preparat, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Livsmedelsverket informerades om resultatet vid ett EU-möte i oktober. Arne Andersson ser allvarligt på uppgifterna om den giftbemängda paprikan.

– Det är ju helt oacceptabelt när man pratar om 15, 20 eller 30 ämnen i samma prov. Och om man, som Naturskyddsföreningen misstänker, gör det för att kringgå gränsvärdet är det allvarligt, säger han.

EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet (Efsa) ska enligt Arne Andersson nu undersöka vilka effekter många preparat i en och samma produkt kan få.

– Efsa ska titta på det och Sverige är med i ett pilotprojekt där man samlar in hårddata och gör beräkningar, kanske redan nästa år, säger han.

Livsmedelsverket gjorde 2006 drygt 1 500 stickprovskontroller på frukt, grönt och spannmål. Gränsvärdena överskreds i fyra procent av proven och i sådana fall läggs detaljerade uppgifter ut på verkets hemsida. Nya partier får inte släppas ut på marknaden innan de kontrollerats och godkänts av verket.

– Vi kommer att göra lite fler stickprovskontroller nästa år, och även titta på resthalterna av bekämpningsmedel i de vanligaste vinerna på Systembolaget, säger Arne Andersson. Vi ska även ta prover på russin, som många småbarn äter i stället för godis.