Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindsnurror och betong i Norrland

Demokrati är när 51 procent bestämmer vad resterande 49 procenten av befolkningen ska göra och finna sig i. Cirka en miljon människor bor i Norrland och är chanslösa när tätorterna vill bestämma och gynnas. Således är Norrland utan talan då bland annat skogen ska skövlas, älvarna byggas ut och skogarna ska kläs med vindkraftspropellrar.

De protester som görs är chanslösa. De kortsiktiga bonussystemen, politisk populism och lobbyisternas vinstmöjligheter styr. Även de så kallade naturvänliga föreningarna och politiska partierna säljer sig.

Länsstyrelser, olika verk och många kommuner blir förlängda verktyg för att driva igenom så kallade regeringsbeslut. Man lockar markägare med bland annat vinstmöjligheter och bygdepengar. Vindkraften utbyggd till målet 30 TWh (5 procent av landets energiintag) innebär ca 10 000 propellrar och 1 000 mil vägar, 1 000 mil diken och väldigt många och långa elledningsgator.

I skogen blir resterna av många tusen ton betong, allvarliga skador på våtmarker, erosion, avskogning, översvämning och uttorkning. Djurlivet avrättas systematiskt.

Man kan heller inte utesluta att det energiuttag som ändå görs ur luftens rörelse ger temperatursänkningar (genom trycksänkning på baksidan av propellern (Carnot cykeln). Detta kan innebära klimatändring och isbildning i omgivningen.

De ljud och andra olägenheter som uppkommer drabbar en liten del av de 49 procenten och anses försumbart. Så även att hus och marker blir osäljbara.

Att hoppas på att nästa generation vill bo där kan man glömma. Därmed avfolkas bygden och problemet blir ju då mindre. Detta är demokrati när den är fullt utvecklad.

Den lilla människan står ensam. Jämför med rivning av hus i anrika stadsdelar, almarna i Kungsträdgården med mera.

Norrland är inget att ha, de 51 procenten har ju råd att rekreera på avskilda plaster. Artikeln ska ses som opolitisk och vill endast väcka eftertanke då Europas sista vildmark nu är på väg att försvinna.

Tänka fritt är stort tänka rätt är större

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel