Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinnarna i SM i Mathantverk 2017 korade – här är de lokala produkterna som ledde till guld

På onsdagskvällen presenterades resultatet av årets öppna SM i Mathantverk.
Över 500 produkter har bedömts av olika jurygrupper och för Västernorrlands del resulterade det i sju medaljer till länet.

I öppna SM i mathantverk som leds av Eldrimner, Nationellt resurscentrum för mathantverk, tävlade i år drygt 500 produkter från 181 företag. Företag från alla län utom Kronoberg och Uppland fanns representerade. Flest deltagande företag finns från Jämtlands län, Skåne och Västerbotten. Eftersom det är öppna SM får även produkter från andra länder vara med och tävla.

– Det är så roligt att se medaljerna fördelas över Sverige och både gå till erfarna och alldeles nya mathantverkare, säger tävlingsledaren Aleksandra Ahlgren, som poängterar att SM i Mathantverk också är en unik möjlighet att få sina produkter bedömda av kunniga jurygrupper, även för dem vars produkter inte vinner.

I år har tävlingsklasserna i SM i Mathantverk ökat från 39 klasser 2016 till 45 klasser. De nya klasserna i år var surdegsbröd med kulturspannmål, stek-ost, fermenterade mjölkprodukter och jästa drycker.

De deltagande företagarna i Västernorrland kammade vid tävlingen hem fyra guld, ett silver och två brons.

► Två av gulden togs hem av Skogs-Hildas Bageri & Café från Ullånger i klasserna hårt tunnbröd och mjukt tunnbröd. Produkternas som företaget tävlade med är ett vedungsgräddat blodbröd och vedungsgräddad korntunnbröd. Ingrid Ölund från Skogs-Hildas Bageri tog sin tionde guldmedalj i klassen mjukt tunnbröd med sitt vedugnsgräddade korntunnbröd.

► Mitt Skafferi från Sundsvall vann ett guld i klassen dessertsås för sin bärsås med smak av hjorton, konjak och vanilj. Företaget vann även ett brons i kategorin glögg för sin lingonglögg.

► Även Gårdsbutiken i Nordingrå tog hem pris i kategorin glögg. De vann ett silver för sin blåbärsglögg.

► Östanå skafferi, Noraström i Kramfors kommun vann ett brons i kategorin saft för sin jordgubbssaft.

► Lövberg gårdsproduktion i Ljustorp vann ett guld i kategorin syrad ost för sin pottost.

Eldrimners definition av mathantverk är att det skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården.

Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.