Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinster i välfärden – en jämställdhetsfråga där kvinnor riskerar att hamna i kläm

Jag tycker att vinster i välfärden håller på att bli en jämställdhetsfråga. Regeringen håller nu på att förstöra för alla oss som driver skola och omsorgsföretag, där största delen av företagen drivs eller ägs av kvinnor. I Sundsvalls kommun kan kunden välja mellan tio utförare, däribland kommunens egen hemtjänst. Fem av dessa företag drivs eller ägs av kvinnor som tagit sina sparpengar och startat sitt hemtjänstföretag. Vi jobbar nästan dygnet runt i flera år för att kunna bygga upp och utveckla våra företag, för att få trygghet och för att bygga på en idé vi tror på. Jag är nästan helt säker på att i dessa fem företag är det inte pengarna och vinsten som är målet utan att få så nöjda kunder som möjligt. Men vinsten behöver vi för utbildningar, oförutsedda händelser och för att kunna växa och ha kraft att anställa. Vilket i sin tur leder till mer pengar i välfärden via skattsedeln.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

För mig är det här så självklart, det är ju kunden som väljer. Det är ett kvalitetsbevis. Är kunden inte nöjd så väljer han eller hon någon annan utförare. Nu kommer en ny generation som inte sitter tyst och låter sig bli överkörd av diverse instanser, utan som har krav. Då tycker jag att det ska vara självklart att själv få välja vilka som ska hjälpa mig och vilka som klarar dessa krav. Är det inte bättre att politikerna säger som det är, att de vill inte ha kvar valfrihet i omsorgen. I stället försöker de kväva oss långsamt. För mig är valfrihet så självklart, jag får välja var jag ska besikta bilen, men att få välja vem jag ska släppa in på livet – ska inte det vara lika självklart?

I dag är det inte företagens marknad utan det är undersköterskornas marknad. Det är stort underskott på undersköterskor och vi är många som slåss om dem. Som undersköterska borde man känna sig stolt över att kunna välja arbetsplats och arbetsgivare och till och med kunna förhandla om sin lön. Det har männen gjort i decennier. Grannen som skottar och sandar för välfärdens pengar, han är stolt över att han gått med vinst och kan erbjuda jobb åt byns invånare och utveckla sitt företag. Jag ska däremot tvingas slösa bort mitt eventuella överskott i slutet av året för jag får snart inte gå med vinst. Det skulle väl hellre vara så att jag inte fick gå med förlust eftersom det innebär en risk för att inte kunna ta hand om mina anställda och kunder.

I Sundsvalls kommun har vi ett väldigt bra samarbete företagen emellan och månatliga möten med kommunens tjänstemän. Sundsvallsborna ska vara stolta och glada, de har en bra omsorg både från den privata och kommunala sidan.

Så politiker, var stolt för det vi har och förstör inte det här nu! Tillsammans blir vi starka och kan erbjuda en ännu bättre hjälp till de som behöver våra tjänster. Varför inte stötta alla dessa småföretag så att fler vågar starta företag och äga sin tid till att generera nytta för samhället?

Jag driver tillsammans med min kollega ett hemtjänstföretag i Stöde och Matfors och tycker att fler ska göra det. Jag ser inte våra konkurrenter som hot utan som nödvändiga för en medborgerlig rättighet att kunna välja vem som ska hjälpa mig när den dagen kommer. För dit kommer vi alla – även ni politiker.

Maria Eriksson

ES Hemservice AB

Läs även:

Att tjäna pengar på vård, skola och omsorg känns inte rätt

Sjukvården är alldeles för komplex för att privatiseras

Rutinerna var det viktiga när hustrun låg för döden – med privata aktörer kan vi ställa krav

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel