Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinstförbud skapar ordning i välfärden

Med anledning av insändaren i ST 1/3 med rubriken "Vinstförbudet är en dödsstöt mot många företag", undertecknad Thomas Byström, Företagarna, Oliver Dogo, Handelskammaren MittSverige och Anna Hedensjö Johansson, Svenskt näringsliv.

Välfärden är inte en marknad som andra. Välfärden finansieras gemensamt och är en grundbult i den svenska modellen. Välfärden ska vara av hög kvalitet och fördelas efter behov och inte efter köpkraft. Skattemedel ska hanteras på ett effektivt sätt och lika regler kring öppenhet och insyn ska gälla i alla skattefinansierade verksamheter.

Det är anmärkningsvärt att det inte tidigare funnits tydliga villkor för vilka som får ta emot offentlig finansiering inom välfärden. Avsaknaden av sådana villkor riskerar att skada medborgarnas tilltro till välfärden och i förlängningen den solidariska finansieringen, därför syftar förslaget om vinstbegränsning till att skapa en större ordning och reda i välfärden.

Något näringsförbud handlar detta inte om. Utredningen föreslår att ägare och ledningar för företag och organisationer som bedriver välfärdsverksamhet ska ha den erfarenhet och insikt som krävs för att kunna bedriva verksamheten på ett bra sätt. Aktörerna ska också ha en rimlig nivå av ekonomisk stabilitet. De flesta som driver företag i välfärden gör det för att de är intresserade av att utveckla verksamheten. Välskötta företag med rimliga avkastningskrav kommer även fortsättningsvis att kunna bedriva verksamhet med offentlig finansiering.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

■■ Följ ST Debatt på Facebook.

Jag menar att alltför stora vinstuttag innebär att resurser förs bort från välfärden. Dessutom ger vinstsyftet felaktiga drivkrafter och större delen av företagens vinster ska återinvesteras i verksamheten och inte hamna i ägarnas fickor. Vi ställer också krav på långsiktigt ägande, minst tio år, för att få äga och driva offentligt finansierade välfärdstjänster.

Jag tycker insändarskribenterna målar upp en något orättvis och felaktig bild när det gäller företagande i Sverige.

Vi socialdemokrater jobbar aktivt med insatser för att stärka näringslivet. Småföretag och entreprenörer måste ges goda förutsättningar att växa och utvecklas. Vi vill öka möjligheterna för företagen att finansiera expansion, anställa nyckelpersoner, utveckla nya varor och tjänster och få stöd för export till växande marknader. Det handlar om investeringar i förbättrad infrastruktur och bättre samverkan mellan politik, näringsliv och akademi.

Det handlar inte om oskäliga vinster i välfärden på bekostnad av kvalitén.

Erik Lövgren

Regionråd Region Västernorrland

Läs även: En fri och rättvis världshandel för jobb och tillväxt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel