Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinterfestival ska sätta fokus på spontanidrott

En dag i spontanidrottens tecken med fest och musik.

Den 15 mars är det premiär för Fränsta Winter Festival.

– Folk behöver börja umgås igen, som man gjorde förr, säger initiativtagaren Hasse Karlsson.

En hockeyturnering – det är grundbulten för Fränsta Winter Festival, som arrangeras på bygdens hockeyplan den 15 mars. Sex lag från Medelpad och Jämtland gör upp om pokalen. Dessutom väntar liveband, matservering och olika kringarrangemang.

– Vi vill få till något festligt på vintern eftersom det saknas. Folk behöver börja umgås igen, som man gjorde förr i tiden, säger Hasse Karlsson, initiativtagare och medlem i arrangörsklubben Fränsta IK.

Lagen som möts är amatörer som spelar främst för att hålla igång, utan någon elitsatsning i sikte.

– Spontanhockeyn har blivit jättepopulär i Fränsta. Det handlar om att ha kul, lattja på isen och samtidigt bygga en gemenskap, säger Hasse Karlsson.

En isbar intill rinken är planerad inför festivalen. Den första matchen spelas på förmiddagen, och på kvällen hålls en bankett för deltagarna i lagen. Men själva turneringen är inte det viktigaste, menar Hasse Karlsson.

– Festligheterna är nummer ett. Sedan rår vi ju inte på vädrets makter. Finns det ingen is kvar tävlar vi inom någonting annat, kanske vinterkubb, säger han.

Arrangemanget hoppas Hasse Karlsson växer till något större i framtiden – gärna i samarbete med isskulpturfestivalen Glacialen som Ålsta folkhögskola anordnar. Inför premiären har han stora förväntningar.

– Jag hoppas på en hysteriskt rolig dag där besökarna minglar och har trevligt. Efter turneringen vill jag mest att alla är vänner och att träningsvärken bara sitter i skrattmusklerna.