Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viral trend gjorde gott – framsteg inom hjärnforskning

Under 2014 spreds trenden på sociala medier som en löpeld – både kända och okända människor utmanades att hälla isvatten över huvudet. Det var för att uppmärksamma och samla pengar till forskning om sjukdomen ALS och nu har det nått fina resultat.

Det hela började med att en elitidrottsman i USA som själv hade en nära anhörig som drabbats av hjärnsjukdomen ALS drog i gång initiativet. Snabbt hakade hela världen på. Tanken var att ishinken skulle symbolisera och visa på hur ALS känns för de drabbade. Samtidigt uppmanades deltagarna att skänka pengar till forskning.

Anna Hemlin är generalsekreterare på Hjärnfonden och de var snabba på att haka på trenden.

– Vi har alltid stöttat hjärnforskning och även forskning kring ALS så vi hakade på trenden och började sprida det vidare det själva, säger Anna Hemlin och fortsätter:

– Vi hade inte några direkta förväntningar så vi hade nog aldrig kunnat ana vilken succé det skulle bli!

Och visst blev det en succé. Gåvorna som har skänkts genom "Ice bucket challenge" har nu gjort så att forskare gjort stora genombrott. De har bland annat hittat en ny gen som starkt associeras med sjukdomen.

– Det som är häftigt med det här, som det sällan pratas om, är att ALS har samband med andra sjukdomar som exempelvis demens och parkinson. Så når vi framgångar inom ALS-forskningen så kan det även betyda framsteg inom fler hjärnrelaterade sjukdomar.

Det är ungefär 230 personer i Sverige som insjuknar i ALS varje år. Trots det har kunskapen kring sjukdomen tidigare varit bristande och därför skulle utmaningen göra gott. Men eftersom "Ice bucket challenge" fick så pass mycket uppmärksamhet var det en grupp människor som tyckte att det bara blev ett jippo kring ett viktigt och stort problem.

– Det var ju en hel del kritik mot "Ice bucket challenge" men vi på hjärnfonden ser faktiskt att det har bidragit till större kunskap kring ALS och vi ser verkligen ett högre engagemang för insamling. Det är otroligt bra och varje framsteg är viktigt, säger Anna Hemlin.