Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visa respekt för varandra

Annons

Jag är universitetsstudent vid Mitt Universitet i Sundsvall. Att plugga som 30-plussare är spännande och stimulerande. Men just det får jag skriva om en annan gång. Nu ska jag skriva om ord och ordens laddning.

Häromveckan kom program- och kursansvariga in i studiesalen och de var tämligen allvarliga. Så där allvarliga att en förstod direkt att det inte handlade om att några goda nyheter skulle förmedlas.

Det visade sig att en student i klassen hade mailat otrevligheter till en av lärarna, förmodligen på grund av missnöje med att studenten inte klarat av tentamen.  Universitetet ville nu med kraft markera att sådant beteende inte accepteras. Strax efter det här läste jag i DN att en student vid Linnéuniversitetet i Växjö har polisanmälts efter att hon skrivit i en sluten Facebookgrupp att hon ska bränna ner en lärares hus. Läraren ska ha tagit mycket illa vid sig av det inträffade. Så klart. Vem vill att någon ska skriva så om ens bostad? Nu kan någon vifta med handen och säga att studenten säkert inte menade något allvarligt och bara skämtade. Nehej, och hur kan läraren veta det? Hur kan andra veta det? Vad är det roliga, skämtsamma i att skriva så?

---

Och på Twitter pågår ordslasket som vanligt. Journalister kallas för horor av komiker som är arga och människor avhumaniseras och kallas för det ena och det andra.

---

Tar också upp att den kända liberalen och tidigare riksdagsledamoten professorn Carl B Hamilton skrev att Liberala Ungdomsförbundet i Stockholm var puckon. Det var på ett slutet Facebook-forum efter att media uppmärksammat att ungdomsförbundet vill göra det lagligt för syskon över 15 år att ha sex med varandra och öppna upp för att folk ska kunna testamentera sin döda kropp för sexuell användning. Alltså att göra viss form av incest och nekrofili lagligt. Moderpartiet tog avstånd från ungdomsförbundets ställningstagande.

Carl B Hamilton var mäkta upprörd över ungdomsförbundets åsikt. Hans inlägg från den slutna gruppen citerades i flera medier, bland annat i Aftonbladet. Han skrev:   Ni fattar väl att folk skrattar åt er liberalism, puckon.

Jag tänker: Vi har kommit dit att det skrivna ordets laddning och tyngd värderas lägre än det sagda ordet. Fast det är så att bokstäver är ord som fastnar, men det sagda ordet klingar av och försvinner.

Jag har svårt att tro att Carl B Hamilton, skulle kalla någon för puckon i en muntlig debatt. Och det även om han var starkt upprörd och det handlade om nekrofili och pedofili. Det skulle vara en alldeles för låg och smutsig nivå och inte väcka någon respekt hos motståndarsidan eller åhörarna. Men att skriva puckon i den digitala världen - det går bra. Kommer någon ihåg att skriva ord är att utföra en handling, en aktiv handling? Att skriva ger mer tid till eftertanke än det sagda ordet. Det förpliktigar.

Stackars mänskligheten som tappat respekten för det skrivna alfabetet. Det är att tappa respekten för kommunikationen mellan människor och det är allvarligt på allvar.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel