Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visa vem du är – bli vårt nästa stjärnskott

Annons

Dagen är kommen då jag så smått börjar hålla ett extra öga öppet för att finna firmans nästa stjärntillskott, någon som kan identifiera sig med vi-känslan, någon som vågar dela vår tro, någon som bär med sig hjärtat under kavajen. Jag är förväntansfull och ser fram emot att se vem denna person är och vilka vackra styrkor just hen besitter. Tankarna har börjat snurra runt i denna rekryteringsprocess.

Många av oss har vid åtminstone något tillfälle under livets lopp lyckats skriva ihop ett personligt brev och sökt ett arbete. Och leker vi med tanken att vi skulle ta fram 50 stycken sådana brev, ta bort eventuell bild och sedan blandar dessa likt en kortlekshög, kommer vi verkligen att veta vilken som tillhör oss själva?

Bland alla "tycker om att ha många bollar i luften", "jag är självgående och arbetar bra i grupp" och "på fritiden gillar jag att umgås med vänner och familjen", kan vi verkligen fånga mottagarens uppmärksamhet? Kan vi få den uppmärksamhet som genererar att vi plockas ur mängden och placeras i karriärmöjligheternas rampljus?

Många visualiserar i huvudet hur en ansökan bör se ut, vi visualiserar att den bör se ut som den ungefär alltid har gjort. Gäsp.

Vid något tillfälle har vi tydligen uppfattat att det är nödvändigt att kunna ha många bollar i luften, detta oavsett om det gäller tjänsten som fotbollstränare eller som logistikchef. Nej, nej, nej, lägg klyschorna på hyllan och låt de böra damma där. Idag krävs det mer för att få det arbete man önskar sig eller att nå sina mål överlag.

Det är väldigt viktigt att komma ihåg att så länge vi skriver som alla andra och är som alla andra så konkurrerar vi med just alla andra. Det förbättrar inte direkt oddsen för att nå det mål vi önskar oss. Vänd motvind till medvind genom att skilja dig från mängden.

Våga helt enkelt gå utanför vad du tror förväntas av dig och fokusera i stället på vad som gör dig unik och vilka styrkor just du besitter. Formulera med dina egna ord. Var personlig. Kopiera inte rakt av mallen du hittar på internet. Det kan kännas ansträngande att leta fram just dina styrkor och att sedan faktiskt applicera dem i realiteten, att få dina egenskaper att sticka ut i ditt personliga brev eller vid ett första möte. Men det är dags att sticka ut nu, helst i går, men det går bra att göra det nu.

Det kan vara ganska enkelt att skapa en grund men det som verkligen ger känslan i ett rum är just den där lilla virkade pläden i hörnet på soffan. Det gäller helt enkelt att inte börja sakta ner när du ser den röda målskylten utan att faktiskt genomföra loppet i samma fina takt, annars springer någon om dig.

Sanaz Tarlani

ST-krönikör och jurist med Sundsvallsrötter. Lever efter tron att vågar man inte satsa på grund av rädslan att förlora kan man heller inte vinna.